Hlavní obsah

Na piráty platí Indové. Při osvobození lodi Ruen se vyznamenali, soudí experti

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jako prvotřídní speciální síly hodnotí vojenští experti indické jednotky, které z rukou somálských pirátů osvobodily bulharskou nákladní loď MV Ruen i se 17 členy posádky. Povedlo se to bez obětí na lidských životech a podařilo se zadržet 35 pirátů, uvedla stanice CNN.

Indické námořnictvo po měsících zajistilo loď MV Ruen unesenou somálskými piráty. (video je bez zvuku)Video: Reuters

 
Článek

Pro somálské piráty bylo prosincové obsazení MV Ruen, bulharské nákladní lodi plující pod maltskou vlajkou, prvním úspěšným pokusem o únos plavidla u Afriky od roku 2017. 

Majitel lodi se okamžitě pokusil začít vyjednávat o propuštění posádky, ale marně. Patová situace podle stanice CNN trvala až do minulého týdne, kdy se piráti ovládající nákladní loď vydali na volné moře poohlédnout se po další kořisti a blížili se k Indii.

Do věci se tehdy vložilo indické námořnictvo. Do operace vyslalo jeho velení torpédoborec INS Kalkata a hlídkovou loď s vrtulníkem, které ze vzduchu i moře podporovaly bezpilotníky, sledovací letoun Boeing P-8 Poseidon a transportní Boeing C-17 Globemaster III.

Indie vyslala torpédoborce do Arabského moře

Svět

Vše vyvrcholilo výsadkem komanda na zajaté plavidlo poté, co piráti zničili jeden dron a ostřelovali i torpédoborec. Příslušníky indických sil, kteří seskočili na loď s padáky, z moře jistila indická námořní pěchota na speciálních vorech.

„Indické oddíly zaujaly především schopností minimalizovat rizika provázející takové operace bezchybnou koordinací všech zúčastněných jednotek i prostředků,“ prohlásil podle CNN John Bradford, člen americké Rady pro zahraniční vztahy a mezinárodní záležitosti (CFRIA).

„Indové se předvedli jako prvotřídní zásahová jednotka,“ dodal.

Foto: Spokespersonnavy Via X, Reuters

Indické komando evakuuje členy posádky unesené lodi MV Ruen.

Podle analytika Carla Schustera, bývalého kapitána amerického námořnictva, indická námořní komanda známá jako MARCOS dokázala, že patří k „tomu nejlepšímu v oboru“.

„Jejich příslušníci procházejí osmiměsíčním výcvikem po vzoru britských speciálních jednotek SAS. Navzdory velmi přísným výběrovým řízením výcvik ukončí nejvýše 15 procent těch, kteří se přihlásí,“ uvedl.

Indické námořnictvo má podle CNN rozsáhlé zkušenosti s protipirátskými operacemi, do nichž se zapojovalo před více než 20 lety.

Bezpečnostní situace na lodních trasách v Rudém moři, které za podpory Íránu ohrožují jemenští šíitští rebelové Húsíové, si nejspíš vyžádá, aby se do ochrany nákladních plavidel zapojilo znovu, poznamenal Schuster.

Piráti unesli bulharskou nákladní loď. Na pomoc jí spěchá španělské válečné plavidlo

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám