Hlavní obsah

Na Izrael letěly desítky raket libanonského Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Severoizraelské město Kirjat Šmona se ve čtvrtek stalo terčem desítek raket, které z Libanonu odpálilo teroristické šíitské hnutí Hizballáh. Jde o pokračování série raketových útoků, která začala ve středu ráno, když při raketovém útoku z Libanonu na sever židovského státu zemřela izraelská vojačka. Armáda na její smrt odpověděla rozsáhlými leteckými údery, při nichž na jihu Libanonu kromě bojovníků Hizballáhu podle místních médií zahynulo nejméně 11 civilistů včetně šesti dětí.

Foto: Gil Eliyahu, ČTK/AP

Příslušníci izraelských bezpečnostních sil prohlížejí ve městě Kirjat Šmona místo dopadu části rakety odpálené z Libanonu. (13. února 2024)

Článek

Informace o případných škodách či obětech po útoku na severoizraelskou Kirjat Šmonu podle webu The Times of Israel zatím nejsou známy. Na sociálních sítích nejsou na záběrech z ostřelovaných míst vidět žádné škody. Pouze je slyšet zvuk explozí, které provází práci protivzdušné obrany i dopad raket.

Izraelská armáda ve čtvrtek odpoledne oznámila, že její údery zlikvidovaly Alího Muhammada Dabáse, jednoho z velitelů elitních jednotek Hizballáhu Radván. Podle armádního mluvčího Daniela Hagariho muž, který naplánoval a vedl řadu teroristických útoků na Izrael, přišel o život při úderu na budovu Hizballáhu v libanonské Nabatíji.

Foto: Mohammed Zaatari, ČTK/AP

Libanonští záchranáři prohlížejí trosky budovy v Nabatíji.

Tam ale zemřelo také sedm členů jedné rodiny, včetně dítěte, informovala agentura Reuters s odvoláním na místní úřady. Další civilisté, žena a její dvě děti, podle nich zemřeli v obci Suaná blíže izraelské hranici.

Galant pohrozil odvetou

Při vzájemném ostřelování na izraelsko-libanonské hranici zemřelo od října, kdy teroristé z Hamásu zaútočili na Izrael, na libanonské straně přes 200 lidí, z toho na 170 bojovníků Hizballáhu. V Izraeli si útoky tohoto hnutí vyžádaly za čtyři měsíce smrt desítky vojáků a několika civilistů. Kvůli bojům se na obou stranách musely desítky tisíc lidí vystěhovat z pohraničí.

„Hizballáh udělal půl kroku, zatímco Izrael udělal v reakci na tuto teroristickou skupinu krok celý. Ale byl to jeden krok z deseti, které můžeme udělat,“ citoval ve středu server The Times of Israel izraelského ministra obrany Jo’ava Galanta. „Můžeme útočit nejen 20 kilometrů od hranic, ale také 50 kilometrů a v Bejrútu i kdekoliv jinde,“ pohrozil. „Ale tam to nechceme nechat zajít. Máme zájem na dosažení dohody, která nám umožní vrátit naše obyvatele na severu do jejich domovů,“ mírnil svá ostrá slova.

Izraelci odpověděli na raketový útok z Libanonu

Blízký a Střední východ

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám