Hlavní obsah

Muslim v Izraeli uškrtil vlastní matku za to, že se nechala pokřtít

– Jeruzalém

Sedmadvacetiletý izraelský Arab Muád Híb byl v pondělí obviněn z vraždy a ukrývání těla své 46leté matky, protože měla konvertovat z islámu k pravoslavnému křesťanství. Tělo Raši Muklašaové objevili vyšetřovatelé poblíž řeky Jordán minulý měsíc, uvedly The Times of Israel.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Podle spisu měla Muklašaová v roce 2006 opustit svého manžela a pět dětí. Ze severoizraelského města Zarzír, jehož veškeré obyvatelstvo tvoří muslimští Arabové, se přestěhovala do města Nof ha-Galil. Ten je součástí širší aglomerace kolem Nazaretu, kde žije velké množství arabských křesťanů. Tam se nechala pokřtít.

Nedávno se ale po smrti exmanžela chtěla se svými dětmi znovu spojit. Híb byl ale podle vyšetřovatelů velice rozzuřen matčiným odpadlictvím od islámu, což mělo nakonec být i jeho motivem k tomu, ji zavraždit. S matkou si měl domluvit schůzku 5. srpna poblíž Nazaretu. Podle policie s úmyslem zavraždit ji a následně zlikvidovat její ostatky.

Vrah Roberta Kennedyho má být propuštěn z vězení

Amerika

„Vyzvedl ji autem a poté ji začal škrtit provazem či rukama s úmyslem ji zabít,“ stojí ve vyšetřovacím spise, na který se list The Times of Israel odvolává.

Při úniku z místa činu vrazil se svým autem do policejní zátarasy, podařilo se mu ale ujet a vydal se k řece Jordán, u břehu pak vykopal díru a mrtvolu zahrabal. Místo zakryl kameny a listím, aby bylo těžší ho objevit. Ještě téhož dne ale narazil do další zátarasy a po krátké honičce byl policií zadržen.

Nesmí učit, nedostane plat. Izrael jde tvrdě proti neočkovaným učitelům

Koronavirus

Ostatky matky podezřelého Híba vyšetřovatelé objevili po 26 hodinách od jeho zadržení. „Vyšetřovatelé rychle lokalizovali podezřelého, což vedlo k vyšetřování a rozsáhlé operaci, která nás dovedla k nalezení těla,“ uvedl šéf policejního oddělení severního distriktu Šimon Lavi.

Policie v Izraeli čelí dlouhodobé kritice kvůli zanedbávání kriminality v arabské komunitě. V loňském roce bylo zabito 96 izraelských Arabů. Premiér Naftali Bennett v červenci označil kriminalitu a násilí v prostředí izraelské arabské menšiny za národní pohromu.

Reklama

Výběr článků

Načítám