Hlavní obsah

Mubarak se léčí s rakovinou v Saúdské Arábii, píše tisk

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Káhira

Bývalý egyptský prezident Husní Mubarak se léčí v Saúdské Arábii s rakovinou tlustého střeva a slinivky břišní. Napsal to ve středu egyptský státní deník Al-Achbár.

Foto: Profimedia.cz

Husní Mubarak

Článek

Podle Al-Achbáru je Mubarak v Tabúku, kde se jednou za pět dní podrobuje chemoterapii. Spolu s příbuznými je prý v jednom křídle tamní nemocnice.

Mubarak pod tlakem protestů 11. února odstoupil a uchýlil se do rudomořského letoviska Šarm aš-Šajch. Loni v březnu prodělal v Německu operaci žaludku a po návratu do Egypta se znovu ujal prezidentských povinností. Až do protestů se zprávy o jeho zdravotním stavu v egyptských sdělovacích prostředcích objevovaly sporadicky a pouze se souhlasem prezidentského paláce.

Tisk od února spekuluje o pokusech Mubarakovy rodiny vycestovat do Saúdské Arábie i o Mubarakově špatném zdravotním stavu. Armáda, která nyní Egyptu vládne, většinu těchto tiskových zpráv popřela. Objevila se také informace, že se Mubarakův zdravotní stav natolik zhoršil, že bývalý prezident musel být hospitalizován v Káhiře.

Nejmenovaný zdroj ze Saúdské Arábie citovaný agenturou Reuters potvrdil, že Mubarakovo zdraví není dobré.

Má zákaz vycestovat

Egypt v pondělí zakázal celé exprezidentově rodině vycestovat ze země, dokud neskončí vyšetřování kolem jejího majetku. Prokuratura prověřuje stížnosti, že rodina majetek nenabyla legálně. [celá zpráva]

Egyptská armáda zprávy o Mubarakově výjezdu z Egypta nebo jeho špatním zdravotním stavu dosud vždy dementovala. Tu středeční zatím nikoli.

Reklama

Související články

Mubarak chce umřít v Egyptě

Svržený egyptský prezident Husní Mubarak "už to vzdal" a chce zemřít v letovisku Šarm aš-Šajch na pobřeží Rudého moře, kam se uchýlil poté, co jeho vládu...

Výběr článků

Načítám