Hlavní obsah

Milice libanonského Hizballáhu útočí na provládní média

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT
Aktualizováno

Milice libanonského šíitského hnutí Hizballáh v pátek zaútočily na provládní média. Zapálily budovu televizní stanice Future News, která musela přestat vysílat. Boje mezi milicemi Hizballáhu a provládními skupinami propukly počátkem týdne. Vláda nařídila ukončit vysílání stanice Hizballáhu, což její šéf Hassan Nasralláh označil za „vyhlášení otevřené války.“ Za tři dny si boje vyžádaly 11 mrtvých a 20 zraněných.

Foto: Ezzat Attar , Reuters

Hořící auto po bojích v Bejrútu

Článek

"Vojenský důstojník doprovázený členy Hizballáhu vstoupil do budovy stanice a řekl nám, ať vypneme vysílání. Takže nevysíláme," popsal agentuře Reuters událost jeden z pracovníků televize Future News, kterou vlastní předák protisyrské parlamentní většiny, sunnita Saad Harírí.

Šíitští radikálové z Hizballáhu podpálili v Bejrútu také několik kanceláří novin patřících synovi zavražděného libanonského expremiéra Rafíka Harírího. Areály televizních stanic Future News, Future TV i redakce deníku Mustakbál a rozhlasové stanice Radio-Orient jsou uzavřeny a střeží je armáda. Armáda po městě rozmístila početné oddíly a staví zátarasy.

Foto: Hussam Shbaro , Reuters

Hořící budovu provládních novin Al-Mustakbal se snaží uhasit.

:.Hořící budovu provládních novin Al-Mustakbál se snaží uhasit.foto: Reuters/Hussam Shbaro

Boje se přiostřily ve čtvrtek, kdy rozhodnutí vlády premiéra Fuáda Siniury ukončit vysílání televize Hizballáhu odsoudil jeho šéf Hassan Nasralláh. Prohlásil, že by se měli „uřezat ruce“ těm, kdož stáli za takovým rozhodnutím. Krok vlády označil „za otevřené vyhlášení války“. Podle Nasralláha je jeho televize, kterou vláda označuje za ilegální, „nejdůležitějším prvkem odporu“. Dodal, že pokud vláda „stáhne své rozhodnutí, nebude válka“.

:.Šítiský milicionář při bojích v Bejrútufoto: Reuters/ Ezzat Attar

Podle reportéra CNN Cala Perryho, který je v Bejrútu, se situace po projevu „v pouhých několika minutách značně zhoršila". Uvedl, že bylo slyšet střelbu nejen z ručních zbraní, ale také z granátometů. Při útocích na budovy médií byly použity Molotovovy koktejly.

Ozbrojenci Hizballáhu obsadili několik bejrútských čtvrtí donedávna kontrolovaných sunnity. Boje se zatím omezují jen na střety šíitských a sunnitských skupin. Další skupiny do nich zatím nezasahují.

:.Vládě loajální sunnité zapálili pneumatiky, aby zamezili šíitskému postupu.foto: Reuters/Khaled Hussein

Předseda parlamentní většiny Saad Harírí obvinil Nasralláha, že „začal nové kolo hrůzy“ a vyzval k zásahu armády. Podle Perryho se nedá očekávat, že by se do bojů mezi sunnity a šíity vložila armáda, i když policisté se snažili davy sunnitů a šíitů, kteří na sebe házeli kamení, rozhánět slzným plynem.

OSN i USA vyjádřily nad situací v zemi znepokojení. Obvinily Hizballáh z budování státu ve státě.

Kvůli bojům je přerušena letecká doprava na bejrútské letiště. Veškerý provoz také zastavil přístav.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám