Hlavní obsah

Izraelský premiér vůbec poprvé navštívil Spojené arabské emiráty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Abú Zabí

Naftali Bennett jako první izraelský premiér přiletěl v neděli na návštěvu Spojených arabských emirátů, se kterými loni Izrael navázal diplomatické styky. Podle Bennettovy kanceláře se premiér v pondělí sejde s korunním princem emirátu Abú Zabí Muhammadem bin Zajdem Nahajánem, který je faktickým lídrem SAE.

Foto: Tsafrir Abayov, ČTK/AP

Izraelský premiér Naftali Bennett

Článek

„Dnes (v neděli) vyrazím do Spojených arabských emirátů, při historicky první návštěvě izraelského předsedy vlády,“ ohlásil sám Bennett při zasedání svého kabinetu. S Nahajánem probere posilování spolupráce a stability ve vzájemných vztazích.

Emiráty se staly teprve třetí arabskou zemí, která se rozhodla normalizovat vztahy s Izraelem. Obě strany tento krok oznámily loni v srpnu.

Příslušnou dohodu pak jejich zástupci podepsali v září v Bílém domě, přičemž se k SAE přidal ještě Bahrajn.

Británie a Izrael chtějí zabránit Íránu v získání jaderných zbraní

Blízký a Střední východ

Cestu do SAE pak na březen naplánoval Bennettův předchůdce Benjamin Netanjahu, návštěvu ale nakonec zrušil mimo jiné kvůli hospitalizaci své ženy.

Bennettova cesta přichází za zvýšeného napětí v regionu v souvislosti s váznoucími jednáními světových mocností s Teheránem o obnově dohody o kontrole íránského jaderného programu.

Izrael podle agentury AP Izrael v posledních týdnech spustil „smršť regionální diplomacie“ ve snaze prosadit tvrdší postup vůči Teheránu.

Reklama

Výběr článků

Načítám