Hlavní obsah

Izraelské turistické letovisko Ejlat zasáhly rakety z Egypta

Ejlat

Izraelské rudomořské přístavní město Ejlat zasáhly v noci na úterý rakety Hamásu. Je to vůbec poprvé od vypuknutí nynější krize. Střely byly na vyhlášené turistické středisko vypáleny z Egypta a zranily několik osob. Právě Egypt se v pondělí rozhodl vzít na sebe roli prostředníka a sjednat mezi Izraelem a Palestinci klid zbraní. Hamás to odmítá.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Yahoo Maps

Izraelský Ejlat je oblíbenou turistickou destinací.

Článek

Na Ejlat, který je oblíbenou turistickou destinací s plážemi a hotelovými komplexy, mířily tři rakety. Jedna dopadla na otevřené prostranství před Ejlatem, zbylé dvě již město zasáhly. Jedna ze střel poškodila zaparkované vozidlo. Při útoku střepiny lehce zranily pět lidí, dalších deset osob lékaři ošetřili po prodělaném šoku, napsal list Ha’arec.

Ejlat na egyptsko-jordánském pomezí doposud nebyl terčem ostřelování nynějších střetů, v minulosti ho však radikálové ostřelovali z Egypta. Někteří armádní představitelé uvedli, že tomu tak bylo i nyní.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Chlapec je v kritickém stavu

Izraelské nálety si na palestinské straně údajně vyžádaly přes 180 mrtvých, převážně civilistů, a takřka 1300 zraněných. Izrael doposud neohlásil žádnou oběť, pouze několik zraněných. V kritickém stavu je například desetiletý chlapec, kterého raketa zranila v Negevské poušti.

Palestinští radikálové vypálili na Izrael přes 700 raket. Zda od osmé hodiny v oblasti zavládne klid zbraní, jak navrhuje Egypt, není jasné. Izraelská bezpečnostní rada bude o příměří jednat. Někteří členové jsou prý pro pokračování náletů.

Naděje na příměří existuje

Přední představitel Hamásu Ismáíl Haníja sice naznačil, že naděje na příměří existuje, mluvčí této radikální politické organizace Fauzí Barhúm ale následně řekl, že zavedení klidu zbraní bez celkové dohody není pravděpodobné. Brigády Kásam již ohlásily, že o příměří nestojí.

„Nikdo nás oficiálně a ani neoficiálně kvůli příměří, o kterém média informovala, neoslovil. Pokud je obsah návrhu pravdivý, je to kapitulace, což naprosto odmítáme,“ citovala AFP z prohlášení ozbrojeného křídla Hamásu. „Naše bitva s nepřítelem ještě zesílí,“ dodaly brigády Kásam. Liga arabských států i USA přitom obě znesvářené strany vyzvaly k přistoupení na egyptský plán okamžitého ukončení vojenských akcí.

Reklama

Související témata:

Související články

Izrael útočí na pásmo Gazy už celý týden

Izrael v pondělí opět podnikl letecké údery na pásmo Gazy, které též ostřeloval. Již sedmým dnem odpovídá na raketové útoky palestinských radikálů. Přes...

Izrael sestřelil palestinský dron

Izrael v pondělí u města Ašdod sestřelil palestinský bezpilotní letoun. Podle listu Jerusalem Post ho zlikvidovala protiletadlová raketa Patriot. Kvůli dronu...

Výběr článků

Načítám