Hlavní obsah

Izraelské jednotky se shromažďují na hranici s Libanonem

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BEJRÚT

Izraelské jednotky se v rámci ofenzivy proti libanonskému hnutí Hizballáh shromažďují na izraelsko-libanonské hranici. Vojáci v sobotu opět vnikli do jižního Libanonu, který je baštou Hizballáhu, a obsadili jednu z příhraničních vesnic. Izraelský vojenský zdroj nicméně podle agentury Reuters řekl, že židovský stát neplánuje invazi do Libanonu v plném rozsahu.

Článek

Bombardováním dnes Izrael vyřadil z provozu několik telekomunikačních zařízení v Libanonu. Izraelské území bylo zároveň znovu terčem pro rakety odpalované islámskými radikály z Libanonu.

Izraelské bombardování se za posledních 24 hodin zaměřilo zhruba na 150 cílů v Libanonu. Agentura AP informovala, že Izraelci zasáhli a zcela zničili několik televizních a rozhlasových vysílačů v centrálním a severním Libanonu. Poškozena byla i anténa v severní, křesťanské části Bejrútu, jež zajišťuje provoz mobilní telefonní sítě. Informace o případných obětech zatím nejsou známy.

Po izraelských útocích se tak odmlčela největší libanonská soukromá televize LBC a v některých oblastech nefungovaly telefony. Izrael již dříve bombardoval sídlo televize Hizballáhu Al-Manar.

Na izraelské území dnes naopak dopadly desítky raket vystřelených Hizballáhem. Podle agenturních zpráv bylo zraněno nejméně deset lidí; poplachové sirény zněly i v Haifě, žádné útoky Hizballáhu na toto třetí největší izraelské město ale zatím nejsou hlášeny.

Izrael povolal v pátek kvůli pokračující operaci dalších 3000 záložníků. Podle internetového zpravodajského serveru YNET by do konce víkendu mohly být na hranici s Libanonem připraveny tři nebo čtyři izraelské armádní divize.

Západní tajné služby předpověděly možné zahájení širší pozemní invaze do Libanonu v nejbližších hodinách. Izraelské vojenské zdroje ovšem tvrdí, že Izrael chce pokračovat v úderech na jednotlivé cíle v Libanonu a že větší vpád pozemních jednotek alespoň prozatím nechystá. "Uvnitř Libanonu již jsme a vojáci tam budou operovat, protože to je jediný způsob, jak zasáhnout proti bunkrům Hizballáhu," uvedl anonymně armádní činitel.

Evakuace cizinců vrcholí, Kypr je zahlcen

Evakuace cizích státních příslušníků z Libanonu vrcholí. Zemi, která je přes týden vystavena izraelskému bombardování, opustilo podle agentury Reuters již na 25 000 lidí. Kypr, přes který většina cizinců směřuje do vlasti, je zcela zahlcen a požádal země Evropské unie, aby zajistily odvoz svých občanů. Kyperská vláda odhadla, že počet evakuovaných se v příštích dnech možná až ztrojnásobí.

"Přes Kypr bude evakuováno v následujících dnech kolem 60 000 až 70 000 lidí," upozornil kyperský ministr zahraničí Jorgos Lillikas.

Ostrov, který je v plné turistické sezoně, má podle tamějších úřadů nicméně dostatek potravin, léků a dalších věcí pro všechny potřebné, a to včetně 6000 nouzových lůžek.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám