Hlavní obsah

Izraelky se vyhýbaly vojně předstíráním víry, prozradil je Facebook

Novinky, rei

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jeruzalém

Izraelské armádě se podařilo odhalit více než tisíc žen, které se vyhýbaly povinné vojenské službě lživým tvrzením, že jsou ortodoxní židovky. Že tomu tak není, zjistila armáda z jejich profilů na Facebooku.

Foto: Profimedia.cz

Ženy musejí v izraelské armádě sloužit dva roky.

Článek

Profily žen odhalily jejich zvyky a způsob života, z nichž vyplynulo, že o své víře lhaly. Některé na internet například umístily své fotografie z restaurací, kde neservírují košer pokrmy. Jiné přijaly pozvání na páteční večírky, kdy začíná sváteční šabat.

V Izraeli musí projít vojenskou službou povinně většina občanů po dosažení věku 18 let. Muži rukují na tři roky, ženy na dva. Existují různé výjimky, třeba v případě věřících, těhotných nebo žen na mateřské dovolené.

Odhaduje se, že přes 35 procent žen v Izraeli se branné povinnosti vyhne, protože o sobě tvrdí, že jsou silně věřící. Podle armády jsou tisíce z nich ve skutečnosti nevěřící. Ženám, které se službě v armádě vyhýbají, hrozí soudní trest. Na žádný ale v praxi ještě nedošlo.

Příslušníci některých ortodoxních židovských komunit jsou v Izraeli osvobozeni od branné služby, vlivem čehož se často stávají terčem nevraživosti sekulárního zbytku populace.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám