Hlavní obsah

Izrael uvolní zadržované palestinské peníze z cel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

JERUZALÉM

Izraelská vláda dala v neděli souhlas na uvolnění části peněz z vybraných palestinských cel, které zadržuje od března letošního roku, kdy se vlády chopil Hamás. Sto miliónů dolarů bude převedeno na konto úřadu předsedy palestinské samosprávy Mahmúda Abbáse (Fatah). Převod peněz je výsledkem sobotního rozhovoru Abbáse s izraelským premiérem Ehudem Olmertem.

Článek

V sobotu večer se sešel Olmert s Abbásem. [celá zpráva] Výsledkem jejich dvouhodinového jednání je kromě uvolnění části ze zadržovaných 600 miliónů také zjednodušení pohybu Palestinců na Západním břehu Jordánu. Oba předáci se tíž dohodli, že obnoví tři společné výbory - bezpečnostní, finanční a další, jenž bude jednat o výměně vězňů.

Uvolnění peněz a vytvoření společného bezpečnostního výboru, jenž se zaměří především na dodržování příměří mezi Izraelem a Palestinci v Gaze, mají zklidnit vyhrocenou situaci nejen mezi Izraelci a Palestinci, ale také posílit pozici Fatahu vůči militantnímu Hamásu. Jejich spory hrozí přerůst v občanskou válku [celá zpráva]

Izrael popořil Fatah

Izraelská ministryně zahraničí Cipi Livniová řekla, že sobotní setkání posílilo Abbásovu pozici na palestinských územích. "Palestinci musejí pochopit, že mají na výběr dvě možnosti: podporovat teroristickou vládu, jež není schopna zajistit jejich každodenní ani politické potřeby, nebo si vybrat alternativu, jež jim dokáže zajistit, co potřebují, a nabídne jim také politickou budoucnost," řekla.

Vicepremiér Šimon Peres schůzku charakterizoval jako "prolomení ledů". Převod financí podle jeho slov vyváží finanční pomoc, již Hamásu slíbil Írán.  Podle izraelských vládních zdrojů ale může převod trvat i několik týdnů. Židovský stát se bude chtít nejdřív ujistit, že penězi nebude moci disponovat vláda radikálního Hamásu, a bude žádat, aby Abbás upřesnil účely, k nimž peníze použije.

Převodem na úřad prezidenta se obejde nebezpečí, že  by peníze použil Hamás, který získal z Íránu přes třicet miliónů dolarů. [celá zpráva

Izrael zvažujet propuštění Barghútího

Izrael zvažuje propuštění předního představitele palestinského hnutí Fatah Marvána Barghútího, který byl odsouzen na pět doživotních trestů za přípravu atentátů. Mohl by být vyměněn za uneseného izraelského vojáka  v rámci dohody o výměně vězňů.

Oznámila to agentura Reuters s odvoláním na izraelského ministra obrany Amira Perece.  Na upřesňující dotaz, zda je propuštění Barghútího možné, Perec řekl: "To je otázka, co by se výměnou za to získalo."

Olmert dosud rozhodně odmítal propuštění palestinských věznů "s krví na rukou". V poslední době ale signalizoval zmírnění svého postoje, aby přispěl k podpoře umírněného Abbáse v jeho mocenském souboji s vládním radikálním hnutím Hamás.

Olmert dosud rozhodně odmítal propuštění palestinských věznů "s krví na rukou". V poslední době ale signalizoval zmírnění svého postoje v důsledku tlaku USA a evropských států, aby Izrael přispěl k podpoře umírněného Abbáse v jeho mocenském souboji s vládním radikálním hnutím Hamás.

Reklama

Související články

Palestinci stojí na pokraji občanské války

V Gaze v úterý pokračovaly střety mezi ozbrojenými složkami palestinských hnutí Hamás a Fatah. Při bojích u nemocnice zemřel člen vládního Hamásu...

Výběr článků

Načítám