Hlavní obsah

Izrael a Palestinci prodloužili příměří

Jeruzalém
Aktualizováno

Izrael a Palestinci se ve čtvrtek dohodli na prodloužení příměří, které bylo původně uzavřeno na pět hodin. Stalo se tak i přesto, že z palestinského Pásma Gazy pálili radikálové z minometu. Uvedla to stanice BBC.

Foto: Lefteris Pitarakis, ČTK/AP

Izraelští vojáci poblíž hranice s Pásmem Gazy

Článek

Izrael původně vyhlásil pětihodinové příměří jako „humanitární přestávku”, která by měla umožnit ostřelované Gaze doplnit zásoby vody a potravin. Se zastavením palby, které vstoupilo v platnost v 9.00 hodin SELČ, po váhání souhlasil i palestinský Hamás.

Podle Izraele však Palestinci klid zbraní nedodrželi, když po necelých dvou hodinách na území židovského státu dopadly tři minometné granáty.

Jeruzalém přitom varoval, že pokud Palestinci klid zbraní poruší, bude „pevně a rozhodně” reagovat.

Izrael už v úterý přijal egyptský návrh na šestihodinové zastavení palby, ale Hamás příměří nerespektoval a boje byly obnoveny. [celá zpráva]

Ve středu izraelské letectvo bombardovalo v Gaze 150 blíže neupřesněných cílů. Podle Hamásu bylo poničeno třicet objektů.

Počet Palestinců, které zabily izraelské útoky, se zvýšil na 222, dalších 1670 jich bylo zraněno. Na straně židovského státu je jedna civilní oběť.

Foto: Ondřej Lazar Krynek, Novinky

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám