Hlavní obsah

Humanitární pomoc potřebuje už 40 procent Syřanů, varovala OSN

New York/Damašek/Ženeva

Asi 9,3 miliónu Syřanů, což představuje 40 procent populace, potřebuje humanitární pomoc. Uvedla to podle BBC předsedkyně organizace OSN pro humanitární pomoc Valerie Amosová. Ještě v září to bylo 6,8 miliónu lidí.

Foto: Umit Bektas, Reuters

Syrští uprchlíci v nouzovém obydlí u stanu

Článek

Syrská krize pokračuje v rychlém prohlubování a zhoršování, řekla Amosová při svém vystoupení před Radou bezpečnosti OSN. Vyzvala radu, aby uplatnila veškerou svou politickou váhu v tlaku na režim i opoziční struktury, aby měli do země přístup humanitární pracovníci a zdravotníci.

Polovina lidí, kteří potřebují pomoc, jsou osoby, které kvůli občanské válce musely odejít ze svých domovů – je jich 6,5 miliónu, přičemž v červnu to bylo 4,25 miliónu.

Asi 2,5 miliónu Syřanů přežívá v izolovaných nebo okupovaných oblastech, kde nemají přístup k potravinám, elektrické energii a zdravotnickým potřebám.

Za necelé tři roky uprchly dva milióny lidí

Sousední země, jako je Jordánsko, už varovaly, že přestávají být schopné zvládnout příliv uprchlíků ze Sýrie. Od začátku konfliktu v březnu 2011 utekly do zahraničí dva milióny Syřanů. Jordánsko, kde je půl miliónu uprchlíků, už některé nepustilo přes hranice nebo je vrátilo. [celá zpráva]

Počet obětí se podle různých zdrojů pohybuje mezi 100 000 a 120 000. Infrastruktura v zemi se rozpadla. Na severu se objevila dětská obrna. Potvrzeno je deset případů. Syrská vláda oznámila, že zahájí plošnou vakcinaci dětí do pěti let. [celá zpráva]

Chce ji provádět i v oblastech okupovaných vzbouřenci.

Zatím se nedaří dohodnout podobu ženevské mírové konference, která by měla začít ještě v listopadu. Opoziční skupiny podmiňují svou účast tím, že by měl syrský prezident Bašár Asad rezignovat. Vláda odmítá jakékoli předběžné podmínky.

Reklama

Výběr článků

Načítám