Hlavní obsah

„Bolestný úder“. Izrael v Libanonu zabil velitele elitních jednotek Hizballáhu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Při izraelském úderu na jihu Libanonu byl v pondělí zabit velitel praporu Radván, elitních jednotek militantního libanonského hnutí Hizballáh. Informovala o tom agentura Reuters s odvoláním na tři zdroje z bezpečnostních kruhů. Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň prohlásil, že židovský stát je při bojích s palestinským Hamásem připraven i na možnou válku s Hizballáhem.

Foto: Uncredited, ČTK/AP

Velitel jednotek Hizballáhu Visám Tavíl na archivním snímku

Článek

Podle zdrojů Reuters je mrtvým Visám Tavíl, zástupce velitele jednotky v rámci praporu Radván. Při útoku byl zasažen automobil, v němž cestoval spolu s dalším bojovníkem Hizballáhu ve vesnici Madždal Silm, která leží zhruba sedm kilometrů od hranic s Izraelem. I druhý muž přišel při útoku o život.

„Tohle je velmi bolestný úder,“ citovala agentura Reuters jeden ze zdrojů. „Nyní se situace vyhrotí,“ uvedl druhý zdroj.

Foto: Israel Defense Forces, Reuters

Kouř po útoku na libanonském území. Snímek zveřejněný izraelskou armádou 8. ledna 2024.

Hizballáh nebude mlčet k zabití druhého muže Hamásu, uvedl šéf hnutí

Blízký a Střední východ

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu zároveň v pondělí při návštěvě vojáků ve městě Kirjat Šmona nedaleko libanonských hranic pohrozil, že židovský stát je navzdory probíhající válce s Hamásem v Pásmu Gazy připraven i na další válku s hnutím Hizballáh na severu.

Netanjahu: Co se děje v Gaze, může být i na severu

„Samozřejmě preferujeme, aby se to obešlo bez rozsáhlé kampaně, ale nezastaví nás to,“ řekl Netanjahu podle webu Times of Israel. „Dali jsme jim příklad toho, co se děje jejich přátelům na jihu. Tohle se stane tady na severu. Uděláme vše pro obnovení bezpečnosti,“ vzkázal izraelský premiér.

Od 8. října, kdy se v důsledku krvavého útoku palestinských teroristů a následného vypuknutí války mezi Izraelem a Hamásem v Pásmu Gazy rozhořely střety také na izraelsko-libanonské hranici, Izrael při vzdušných úderech v jižním Libanonu zabil přes 130 bojovníků Hizballáhu. Dalších 19 bylo zabito na území Sýrie.

Vůdce Hizballáhu Hasan Nasralláh minulý týden hned ve dvou televizních projevech varoval Izrael, aby se neopovážil rozpoutat otevřenou válku proti Libanonu. Reagoval tak na zabití zástupce šéfa spojeneckého palestinského hnutí Hamás Sáliha Arúrího na předměstí Bejrútu. „Kdokoli pomýšlí na válku s námi - bude toho, jedním slovem, litovat,“ prohlásil lídr Hizballáhu.

Hizballáh má propracovanější systém tunelů než Hamás, tvrdí expert

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám