Hlavní obsah

Exploze bomb na Sinaji zranila šest vojáků mise, kde působí Češi

Káhira

Šest vojáků mezinárodních jednotek zranil na egyptském Sinajském poloostrově výbuch dvou bomb. S odvoláním na místní bezpečnostní složky o tom informovala agentura Reuters. V rámci mise MFO (Multinational Force and Observers – Mnohonárodní síly a pozorovatelé) působí na Sinaji také čeští vojáci, podle informací generálního štábu ale mezi zraněnými nejsou.

Foto: Ibraheem Abu Mustafa, Reuters

Egyptští vojáci na severu Sinajského poloostrova

Článek

Čtyři ze zraněných jsou údajně Američané. U dvou dalších není zatím národnost známa.

„Podle informací, které mám, jsou všichni naši vojáci v pořádku,” sdělil Novinkám mluvčí generálního štábu Jan Šulc.

Nástražná zařízení vybuchla nedaleko kontrolního stanoviště Gurá na severovýchodě Sinajského poloostrova, ve kterém působí i čeští vojáci. Po prvním výbuchu, při němž byli zraněni dva vojáci, následoval další. Při něm byli zraněni čtyři Američané, kteří přispěchali na pomoc dvěma zraněným vojákům. Všichni byli podle amerického Pentagonu letecky evakuováni do nemocnice. Žádný z vojáků není v ohrožení života.

Mezinárodní organizace MFO je odpovědná za kontrolu dodržování bezpečnostních podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem z roku 1979. Čeští vojáci na Sinaji působí od roku 2009. Do velitelských struktur armáda vysílá tři důstojníky, od listopadu 2013 v zemi navíc působí 14 vojáků v rámci letecké jednotky s přepravním letadlem CASA.

Na Sinajském poloostrově se v posledních letech výrazně zhoršila bezpečnostní situace kvůli činnosti radikálních islamistů. Skupina Ansar Bajt al-Makdis, která se před časem přihlásila k organizaci Islámský stát, útočí především na egyptské bezpečnostní složky.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám