Hlavní obsah

Egypt má první případ nakažení smrtícím koronavirem MERS

Káhira

Egypt v sobotu ohlásil první případ nákazy smrtícím koronavirem MERS. Nakažený je hospitalizovaný v Káhiře a žádné podrobnosti o jeho zdravotním stavu zatím nejsou známé. Virus řádí především na Arabském poloostrově.

Foto: ČTK/AP

Nový koronavirus způsobující MERS

Článek

V Saúdské Arábii zemřelo na koronavirus MERS dalších pět lidí. Celkový počet obětí této infekce od jejího vypuknutí v září 2012 tak v zemi dosáhl 92, dalších asi 300 lidí je nakažených, oznámilo ministerstvo zdravotnictví v Rijádu.

Egyptský pacient se také nakazil v Saúdské Arábii, odkud přiletěl. Nemocní, kteří jsou hlášeni z dalších zemí, pobývali v zemích Arabského poloostrova. Nakažené má i Řecko či Velká Británie.

Světová zdravotnická organizace (WHO) od února 2012 celosvětově registruje přes sto úmrtí kvůli MERS. Nejvíc smrtelných případů je v Saúdské Arábii a ve Spojených arabských emirátech.

Ve Spojených státech vyšla v únoru studie, podle níž mohou být nositeli viru velbloudi, ale saúdskoarabské úřady to popírají. Symptomy MERS (Middle East Respiratory Syndrome) se srovnávají s onemocněním SARS (Severe Acute Respiratory Syndrome), které v roce 2003 usmrtilo na 800 lidí. K jeho symptomům patří kromě dýchacích obtíží také selhání ledvin.

Proti MERS neexistuje žádná vakcína a ani se zatím přesně neví, jak nemoc účinně léčit.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám