Hlavní obsah

Bagdádí už Mosul odepsal. Zmizte do hor, nebo se odpalte, vzkázal obráncům

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mosul

Irácká armáda ve středu obsadila poslední hlavní ústupovou cestu ze západní části severoiráckého Mosulu. Radikálové z hnutí Islámský stát (IS) tak přišli o další z tras, kterou mohli prchat na západ k městu Tall Afar a dál k syrské hranici, uvedla agentura Reuters. Samozvaný chalífa Abú Bakr Bagdádí už vyzval v projevu bojovníky, aby se v obklíčení odpálili, nebo město opustili a skryli se v horách.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Civilisté prchají z Mosulu, zatímco irácká armáda obsadila poslední únikovou cestu ze západní části městaVideo: Reuters

 
Článek

Bagdádí podle zpravodajského serveru As-Súmaríja News napsal bojovníkům v Mosulu „řeč na rozloučenou“. V té jim nařídil, aby se při obklíčení iráckými jednotkami odpálili, nebo odešli a „skryli se v horských oblastech“ Sýrie a Iráku.

Vytištěný text byl přečten bojovníkům, uvedla As-Súmaríja. Vyšší velitelé už podle ní město opustili: „Vůdci Šúry mudžáhidů všichni utekli z Ninive a Tall Afaru do Sýrie.“

Foto: Alaa Al-Marjani, Reuters

Exploze granátu u Mosulu

Rozpad obrany potvrzuje i jeden z iráckých velitelů řídících operaci v Mosulu Šakir Džaudát. Přibývá případů, kdy bojovníci utíkají z města, odkud prchají i jejich velitelé. „Teroristická skupina Daíš (hanlivý akronym pro Islámský stát) je ve stavu šoku, zmatku a porážky a jeho bojovníci bojují v izolovaných skupinách. Naše zpravodajské jednotky naznačují, že se teroristická organizace rozpadá, a její vedení utíká z Mosulu,” uvedl Džaudát.

Odříznutá ústupová cesta

Velitel 9. obrněné divize dodal, že jeho jednotky jsou už jen kilometr od mosulské Syrské brány, která představuje severovýchodní vstup do města: „V podstatě silnici kontrolujeme, je v našem dohledu.“ Obyvatelé Mosulu potvrdili, že od úterka je severozápadní dálnice pro civilisty uzavřená.

Foto: Mohammed Numan, ČTK/AP

Irácké bezpečnostní síly postupují v západní části Mosulu

Silnice spojuje Mosul s Tall Afarem, ležícím 60 km západně, který stále Islámský stát drží. Přes něj vede cesta do Sýrie.

9. obrněná divize obkličovala město ze západu a mířila právě k silnici mezi Mosulem a Tall Afarem, aby IS přeťala únikovou trasu.

Už dříve ovládly irácké síly přístupy do města od jihu a jihozápadu, odkud postupují do centra, ale také ze severozápadu.

Postup do centra

Irácké síly postupují od západu hlouběji do města a pronikly ve středu do čtvrti Vádí Hadžar, uvedla kurdská tisková agentura Rudaw. V už osvobozené sousední čtvrti Tajjaran našli dvě věznice, jednu ženskou a jednu mužskou. Z každé osvobodili dvacet vězňů. Kontrolují i čtvrtě Maamun a Džausak.

Irácké jednotky útočící ze západu se také ve městě snaží postupovat více na sever ke čtvrtému mostu, který už ovládly jiné irácké jednotky, aby ho mohly používat pro přísun posil.

Ofenzíva s cílem osvobodit západní Mosul byla zahájena 19. února, východní část města byla osvobozena po tříměsíčních bojích v lednu.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám