Hlavní obsah

Berlusconi naskočil na protiimigrační vlnu

Právo, Josef Kašpar

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řím

Ačkoli od incidentu v italské Maceratě, kde pravicový radikál Luca Traini (28) střelbou ze své černé Alfy Romeo 147 zranil šest migrantů z Nigérie, už uběhlo jedenáct dní, dlouhý stín dramatické události překryl nečekaně ostatní témata předvolební kampaně.

Foto: Remo Casilli, Reuters

Silvio Berlusconi na archivním snímku

Článek

Už se nedebatuje o tom, jak snížit neúnosně vysoké daně a dát větší pracovní možnosti mladým, kteří stále více odcházejí do zahraničí, nýbrž o obtížích soužití s přistěhovalci a rostoucím pnutí mezi nimi a Italy.

První sondáže od incidentu přitom naznačují, že voliči nechtějí ztrestat u uren Ligu severu za to, že Traini kandidoval neúspěšně loni v obecních volbách právě za tuto stranu.

Sedíme na sudu s prachem
Silvio Berlusconi, italský expremiér

„Levicové vlády nacpaly do země statisíce ilegálů,“ nechal se slyšet Matteo Salvini (44), tajemník Ligy. Tento výrok zabral natolik, že jeho spojenec, expremiér Silvio Berlusconi (81), neváhal hned prohlásit, že je třeba „odsunout 600 tisíc ilegálů“, aniž by ale řekl, jak.

„Sedíme na sudu s prachem,“ varoval nezničitelný matador italské politické scény s tím, že už nelze zavírat oči nad explodující kriminalitou především mezi těmi, kteří dorazili v letech 2015–17.

Italský tisk – zcela na rozdíl od německého – uveřejňuje bez zábran a často velmi rozsáhle trestné činy migrantů. I nejvýznamnější deník Il Corriere della Sera napsal, že „až polovinu trestných činů páchají cizinci, zatímco jejich počet dosahuje devíti procent obyvatelstva země“.

Spojenectví – ale také zásadní spory

Problém spočívá v tom, že Berlusconi sice přitvrdil v otázce migrantů, avšak v ostatních otázkách se jeho názory se Salvinim rozcházejí. „Naše názory se shodují v 90 procentech otázek,“ prohlašuje magnát. „Ovšem ve zbývající desetině nechybějí protichůdné pohledy na body, jako je postoj vůči Evropské unii, ke společné měně, kterou my chceme opustit, ke zrušení důchodového zákona z roku 2012, který nutí Italy jít do důchodu v 67 letech, atd.,“ odpověděl mu vzápětí Salvini.

Prezident Sergio Mattarella (76) by po březnových volbách mohl pověřit Hnutí pěti hvězd, jež si udržuje výraznou podporu – okolo 28 procent.

Dnes je obtížné označovat ho nadále za populistické. „EU označujeme za náš společný domov a v tomto okamžiku referendum o euru nepřipadá v úvahu,“ ujistil Luigi di Maio (30), jenž by mohl být pověřen ustavením vlády.

Hnutí opustilo i některé nerealistické návrhy na reformu financí a pracovního trhu. Získalo na svou stranu několik známých osobností, a snaží se tak bránit proti hlavní výtce, že jsou sice mladí a plní ideálů, ale nezkušení a neschopní. Dosavadní počínání římské primátorky Virginie Raggiové (39) jim kladnou reklamu nedělá. Má to však háček: hnutí sveřepě odmítá koalici s jakoukoliv jinou stranou a neopouští přikázání zakladatele Beppa Grilla (69), někdejšího komika, že „všechny strany jsou zkorumpované a přivedly Itálii na buben“.

Rozhádaná levice pozvolna sbírá síly

Vládní Demokratická strana patřila mezi levicové a antifašistické svolavatele demonstrace do Maceraty, na niž si minulou sobotu našlo cestu na 30 tisíc lidí. Sondáže jí dávají přibližně 23 procent.

Uškodily jí především neustálé vnitrostranické spory. Demokratům zůstaly dvě karty – posílat do televize ministry a ukazovat, že za posledních pět let se v Itálii situace zlepšila. A další, i když malou kartou je koalice s malou stranou Více Evropy, vedenou Emmou Boninovou (69), oblíbenou někdejší eurokomisařkou. „Kdy jindy než teď je na čase konečně sebrat síly,“ podotkla.

Na většinu stačí 39 procent
Lize Severu průzkumy mínění už delší dobu přisuzují 14–15 procent hlasů.
K tomu, aby se dostala do vlády, potřebuje spojence, Berlusconiho a další menší pravicovou stranu, tzv. Italské bratry.
Průzkumy dávají koalici okolo 37 procent.
Pokud by to Liga dotáhla na 39 procent, šance na dosažení parlamentní většiny by se stala reálnou.

Reklama

Výběr článků

Načítám