Hlavní obsah

Aznar už ví, komu předá vládní žezlo

Novinky, Jaroslav Zbožínek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADRID

Španělský premiér a šéf Lidové strany (PP) José María Aznar (50) splnil slib, když oznámil, že nebude již potřetí kandidovat na úřad ministerského předsedy ve volbách na jaře 2004, a představil svého nástupce. Stal se jím dosavadní vicepremiér Mariano Rajoy (48), považovaný za jednoho z nejbližších Aznarových spolupracovníků a "hasiče požárů", s nimiž se lidovecký kabinet v posledních letech potýkal.

Foto: Josef Zajíc

Novoroční ohňostroj v Ostravě- Hrabůvce. 1.1.2013

Článek

Plnovousý Rajoy neoplývá zvláštním charismatem a není ani žádný brilantní řečník, jeho kvality jako organizátora a krizového manažera ale pozorovatelé označují za nezpochybnitelné.

Osvědčený, zkušený politik

Osvědčil se například jako člen vlády, který předstupoval před novináře a hájil činnost kabinetu, když jej veřejnost bombardovala kvůli nedávné ekologické katastrofě u španělských břehů po havárii tankeru Prestige. Jako zkušený profesionál si Rajoy počínal i ve chvílích, kdy ospravedlňoval linii španělské vlády v záležitosti iráckého konfliktu - Madrid se postavil plně na stranu USA a podporoval ozbrojený zásah proti Saddámu Husajnovi, což mezi Španěly vyvolávalo různé reakce.

Aznar kromě toho nezapomněl, že Rajoy řídil kampaň strany před volbami v roce 2000, v nichž PP poprvé získala absolutní většinu. Řízení PP převezme Rajoy až po sjezdu v lednu 2005, avšak již nyní se prakticky stal kandidátem lidovců na premiéra. V nejbližší době se proto očekává jeho rezignace na vládní funkci, aby se mohl plně věnovat předvolební kampani.

Opozice: ukázal na něj prstem

Podle britského listu The Guardian lze od Rajoye v případě jeho volebního vítězství počítat s tím, že bude prosazovat podobnou politiku jako Aznar: razantně bojovat proti terorismu, zejména baskické organizaci ETA, bránit snahám o posílení pravomocí 17 autonomních či poloautonomních oblastí Španělska a liberalizovat ekonomiku. Levicová opozice využila zprávu o nadcházejícím střídání stráží v čele vládní strany, aby PP náležitě zkritizovala.

Socialisté (PSOE) obvinili Aznara, že pokračuje ve svém autoritářském a nedemokratickém stylu práce a že o svém nástupci rozhodl tak, že na něj jednoduše ukázal prstem. "Aby pan Rajoy mohl být tam, kde je, musel dosud splňovat jedinou podmínku: říkat Aznarovi na všechno ano. Zda ale bude premiérem, o tom rozhodne 40 miliónů Španělů," zdůraznil šéf PSOE Rodriguez Zapareto.

Právě on bude hlavním soupeřem Rajoye ve volbách. Nejnovější průzkumy dávají lidovcům šestibodový náskok před PSOE, ale při pohledu na žebříček popularity osobností má Rajoy již méně důvodu k optimismu. Je sice oblíbenější než Aznar, ale méně populární než Zapareto.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám