Hlavní obsah

Autobus, v němž u Lipska zahynuli čtyři lidé, řídili Čech a Slovák. Řeší se, jestli se pohádali

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Řidiči autobusu společnosti Flixbus, který ve středu u Lipska sjel z dálnice a v jehož vraku podle upřesněných informací zahynuli čtyři lidé, byli 62letý Čech a 53letý Slovák jako náhradník. Potvrdila to saská policie, podle níž šoféři nejsou mezi oběťmi.

Jeřáb odstraňuje havarovaný autobus z německé dálnice.Video: Reuters

 
Článek

V tiskové zprávě dále upřesnila, že v autobuse na trase Berlín-Curych sedělo kromě obou řidičů 52 cestujících, z nichž 29 utrpělo lehká a šest těžká zranění. Některé zdroje hovoří o deseti těžce zraněných.

Mluvčí saské policie Chris Graupner ČTK potvrdil, že oba řidiči nehodu přežili. K jejich stavu ale nechtěl poskytnout informace.

Počáteční informace hovořily o pěti mrtvých. Policie tento údaj později korigovala s tím, že jedna osoba považovaná za zemřelou žije, ale je v kritickém stavu.

Vyšetřovatelé dosud neposkytli informace o identitě cestujících. Identifikace osob, které nehodu nepřežily, prý ještě nebyla dokončena. Graupner nicméně uvedl, že policie zatím mezi mrtvými a zraněnými žádné další české nebo slovenské občany neeviduje.

Státní zastupitelství v Lipsku již zahájilo proti českému řidiči vyšetřování pro podezření z usmrcení z nedbalosti a zranění z nedbalosti. Za to mu hrozí až pět let vězení.

V médiích se mezitím objevily spekulace o možné hádce mezi oběma řidiči. Jedna cestující deníku Leipziger Volkszeitung řekla, že se už krátce po odjezdu z Berlína mezi sebou opakovaně hlasitě bavili.

„Propukla mezi nimi hádka?“ otázal se deník Bild, podle nějž za volantem v době nehody seděl český řidič. Ještě v Berlíně prý zabloudil a v jednom okamžiku musel prudce šlápnout na brzdu.

„Tma před očima“

Žena cestovala se dvěma syny ve věku čtyři a šest let a s devítiletou dcerou do Švýcarska za příbuznými. „Byli jsme všichni připoutaní bezpečnostními pásy. To asi bylo naše štěstí,“ uvedla cestující.

K nehodě došlo ve středu kolem 9.45 hodin, když autobus z dosud neznámých příčin sjel z dálnice A9 severozápadně od Lipska, narazil do skupiny stromů a převrátil se. „Najednou to s námi házelo sem a tam a pak se mi zatmělo před očima,“ líčila cestující kritické okamžiky.

Mluvčí společnosti Flixbus ujistil, že řidiči před jízdou dodrželi předepsanou dobu na odpočinek.

Flixbus u Lipska vyjel z dálnice, cestující i posádka vyletěli ze sedadel. Nejméně pět mrtvých

Zahraniční

Reklama

Výběr článků

Načítám