Hlavní obsah

Arménie souhlasí s vrácením čtyř okupovaných vsí Ázerbájdžánu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Arménie souhlasila s tím, že vrátí Ázerbájdžánu čtyři strategicky umístěné vesnice, které okupuje od počátku 90. let, oznámilo v pátek podle agentury Reuters ázerbájdžánské ministerstvo zahraničí. Cílem je snížit napětí v oblasti, uvedl úřad arménského premiéra.

Foto: Lenka Klicperová

Poslední arménská vlajka ve vesnici Šurnuch na arménsko-ázerbájdžánském pomezí. Ilustrační foto

Článek

Odevzdání okupovaných vesnic podle Reuters naznačuje, že Arménie poté, co se z Náhorního Karabachu začaly stahovat ruské jednotky, cítí podle Reuters potřebu uklidnit situaci.

Zmíněné čtyři vsi, které za sovětských dob patřily Ázerbájdžánu, se nalézají na severovýchodě země. Úřad premiéra Nikoly Pašinjana ovšem tvrdí, že fakticky jde jen o „dvě a půl“ vesnice, protože zbývající části už mezitím ovládli Ázerbájdžánci.

„Arménie v tomto procesu získá snížení rizik, spjatých s delimitací hranice a bezpečností,“ ujistil úřad. Po vytyčení hranic mají být z vsí staženy vojenské jednotky obou zemí a vystřídají je pohraničníci. Jerevan slibuje, že se tak stane „v krátkém, ale rozumném čase, bez zbytečného zdržování“.

Loni v září Ázerbájdžán při bleskové operaci ovládl Náhorní Karabach, do té doby spravovaný arménskými separatisty. Arménie, která v roce 2020 s Ázerbájdžánem prohrála válku, tehdy nezasáhla. Neudělaly to ani ruské „mírové“ jednotky, o nichž Moskva tvrdila, že k takové akci nemají mandát.

Náhorní Karabach je mezinárodně uznávaný jako součást Ázerbájdžánu, historicky v něm ale žili většinou Arméni. Baku a Jerevan o něj svedly za posledních 30 let dvě války. Boje v 90. letech minulého století si vyžádaly asi 30 000 mrtvých a skončily vítězstvím Arménů. V roce 2020 si boje vyžádaly asi 6500 obětí a Ázerbájdžán dobyl značnou část území. Rusko tehdy vyslalo do Karabachu vojáky, kteří měli zabránit dalším bojům.

Ruské jednotky opouštějí Náhorní Karabach

Evropa

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám