Hlavní obsah

Annan v Davosu vybídl k potírání chudoby

Právo, DPA, nek, tur

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

DAVOS

K zesílení boje proti chudobě a hospodářské zaostalosti vyzval v pátek před účastníky Světového ekonomického fóra ve švýcarském Davosu generální tajemník OSN Kofi Annan. "Je na čase, abychom uvedli mezinárodní poměry do pořádku," zdůraznil.

Foto: Archiv MČ Praha 5

Komunitní centrum Prádelna sídlí v Holečkově ulici na Smíchově.

Článek

Annan vyjádřil politování, že během posledních dvou let odvrátila válka v Iráku a boj proti terorismu pozornost světové veřejnosti od nutnosti potírat chudobu. Bylo to přitom jen nedávno, v roce 2000, kdy "miléniový" summit OSN přijal tento boj za své, dodal.

V Davosu, kam se sjelo na 20 ministrů hospodářství a řada dalších významných politiků i podnikatelů, se mezitím proslechlo, že Annan chce příští týden zvážit případný návrat pracovníků OSN do Bagdádu, což si nyní přejí zejména USA. Světová organizace se z irácké metropole stáhla po loňském srpnovém atentátu proti tamnímu sídlu OSN.

Ashcroft lobboval za obnovu Iráku

Americký ministr spravedlnosti John Ashcroft prohlásil, že Washington nechce měnit svůj plán na předání moci Iráčanům.

V této souvislosti znova apeloval na další země, aby pomohly při obnově Iráku, a dodal, že USA jsou na podíl jiných států odkázány. Do Davosu včera přicestoval s tímto cílem také americký viceprezident Dick Cheney.

Generální tajemník NATO Jaap de Hoop Scheffer přislíbil, že se bude u členských zemí Aliance zasazovat o zesílení kontingentu NATO v Afghánistánu. "Jestliže tam nezavládne stabilita a bezpečnost, nemůžeme ani pomyslet na výstavbu domů či rozdělování potravin," zdůraznil Scheffer.

Chátamí prolomil mnohaleté tabu

Íránský prezident Mohammad Chátamí ve středu prolomil letité tabu, když v Davosu odpověděl na dotaz izraelského listu Ma´ariv. Řada íránských politiků v minulosti horovala pro zničení Izraele a otázka na Chátamího zněla, za jakých okolností by Teherán židovský stát uznal.

Prezident prý byl "viditelně nesvůj", nakonec ale odpověděl. Řekl, že Írán má s Izraelem morální problém kvůli okupaci. Dodal, že Teherán ale nebude do věci zasahovat a že přijme "jakékoliv řešení, které si zvolí Palestinci", s tím, že Írán doufá v řešení, kdy "Židé, křesťané a muslimové mohou bratrsky žít spolu".

"Arabští novináři pokrývající Davos byli zkoprnělí, když se Chátamí rozhodl veřejně izraelskému novináři odpovědět," popsal Ma´ariv celou situaci.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám