Hlavní obsah

Zemřel poslední uruguayský diktátor Gregorio Álvarez

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Montevideo

Ve věku 91 let ve středu zemřel poslední uruguayský diktátor, generál Gregorio Álvarez Armelino. V čele vojenské junty, která vládla této jihoamerické zemi od počátku 70. let, stál v letech 1981 až 1985. S odvoláním na vojenskou nemocnici o tom informoval tamní list El País.

Foto: Andres Stapff, Reuters

Gregorio Álvarez Armelino

Článek

Álvarez byl představitelem vojenské diktatury, která v Uruguayi vládla od puče v roce 1973. Velitelem armády se stal v roce 1978 a vojáci pod jeho vedeným vedli brutální boj proti levicové guerille Tupamaros, jejímž členem byl mimo jiné i José Mujica, který byl uruguayským prezidentem v letech 2010 až 2015.

Po sérii velkých demonstrací v roce 1984 umožnil Álvarez po 13 letech první svobodné volby, po porážce v nich v následujícím roce odstoupil z funkce hlavy státu, a Uruguay se tak vrátila k demokracii.

V roce 2007 Álvarez skončil ve vazbě kvůli zločinům spáchaným během jeho vlády. O dva roky později jej soud poslal za podíl na smrti či zmizení 37 Uruguayců na 25 let za mříže.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám