Hlavní obsah

Washington zasáhly lijáky, voda natekla i do Bílého domu

Oblast amerického hlavního města Washingtonu zasáhly v pondělí prudké lijáky, které způsobily bleskové povodně. Zaplavena byla nejen řada silnic, voda pronikla i do tiskové místnosti ve sklepě Bílého domu, uvedla v úterý televize NBC News.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Washington zaplavila vodaVideo: Reuters

 
Článek

Na některých místech v metropoli a okolí napršelo během hodiny i přes deset centimetrů. Přes osm centimetrů během hodiny napršelo na Reaganově letišti ve virginském Arlingtonu, které leží nedaleko centra Washingtonu.

Americká Národní meteorologická služba (NWS) k naměřené hodnotě na Reaganově letišti uvedla, že je to nový rekord. Ten dosavadní byl z roku 1958, kdy během hodiny napršelo 5,6 centimetru.

Kvůli lijákům se potýkala s problémy vedle letiště také místní železnice, kde vlaky nabíraly zpoždění. Zmatek panoval i na silnicích. Ve Washingtonu hasiči pomáhali dostat se ze zaplavených aut asi dvěma desítkám lidí, dalších více než pět desítek výjezdů ohlásili hasiči z virginského okresu Fairfax, který s metropolí sousedí.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Záplavy ve Washingtonu

Vodu z Bílého domu odsávali vysavačem

Ve Virginii se rozvodnila říčka Cameron, která je přítokem řeky Potomac protékající Washingtonem. Hladina Cameronu se podle NWS během 30 minut zvýšila o dva metry.

Foto: Alex Brandon, ČTK/AP

Silné deště způsobily v ulicích Washingtonu záplavy.

Voda z lijáků se dostala i do podzemních prostor Bílého domu, které slouží jako tiskové středisko. Ve sklepě se tvořily kaluže, které personál sídla prezidenta Spojených států odsával vysavačem. Portál The Hill poznamenal, že to není poprvé, neboť voda při průtržích mračen do sklepení Bílého domu proniká často.

Reklama

Výběr článků

Načítám