Hlavní obsah

V Mexiku zakázali dětem nezdravou stravu

Právo, mcm

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mexický stát Oaxaca přijal podle britské stanice BBC zákon, podle nějž se dětem nesmí prodávat slazené nápoje a potraviny označované za nezdravé. Oaxaca je prvním státem v Mexiku, který sáhl k tomuto kroku. Latinskoamerická země má velké problémy s obezitou dětí, ale také dospělých.

Foto: Novinky

Ilustrační foto

Článek

Zákon zakazuje prodej, šíření a propagování slazených nápojů a nezdravé stravy. Vztahuje se i na prodejní automaty ve školách. Lidem, kteří zákon poruší, hrozí nejen pokuta, ale i uzavření jejich podniků.

Zatímco zákonodárci uvítali přijetí zákona potleskem, majitelé obchodů a pouliční prodejci ostře protestovali. Zákon byl přijat v době, kdy se počet obětí koronaviru blíží k hranici 50 tisíc. Mexiko je tak na třetím místě v žebříčku zemí nejvíce postižených koronavirem. Covid-19 vyvolává u obézních lidí při nákaze koronavirem zvlášť velké zdravotní potíže, jež mohou končit smrtí.

Pomůže očkování obézním? Experti se netají obavami

Koronavirus

V současnosti má nadváhu 73 procent Mexičanů. V roce 1996 měla tento problém podle Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj jen pětina obyvatel země. Oaxaca je státem s nejvyšším počtem obézních dětí v Mexiku, pokud jde o obézní dospělé, je na druhém místě. Už v roce 2014 Mexiko zatížilo slazené nápoje a nezdravou stravu zvláštní daní.

Reklama

Výběr článků

Načítám