Hlavní obsah

V Bogotě platí kvůli protestům noční zákaz vycházení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Kolumbijský prezident Iván Duque vyhlásil v metropoli Bogotě noční zákaz vycházení v souvislosti s masovými protivládními demonstracemi, jichž se ve čtvrtek zúčastnilo čtvrt milionu lidí. Informovala o tom v sobotu agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: V Bogotě se konají demonstraceVideo: Reuters

 
Článek

Zákaz vycházení bude platit v celém sedmimilionovém městě od pátečních 21:00 místního času do sobotních 6:00 místního času (v sobotu 3:00 až 12:00 SEČ), napsal prezident na Twitteru.

Při střetech demonstrantů s policií zemřeli ve čtvrtek tři lidé. Úřady rovněž uvedly, že bylo zatčeno 98 osob a zranění utrpělo 122 civilistů a 151 příslušníků bezpečnostních složek.

Kulturu násilí jen tak nezměníte, říká mexická novinářka a spisovatelka Alma Guillermoprietová

SALON

Menší protesty vypukly v metropoli Bogotě i v pátek, policie někde použila slzný plyn.

Zákaz vycházení byl již dříve vyhlášen také ve městě Cali na západě země.

Studenti, učitelé, odboráři a domorodí obyvatelé vyšli do ulic mimo jiné kvůli obavě z možné reformy penzijního systému, zvyšování daní či růstu cen energií. Protestují také proti nárůstu kriminality v některých regionech, kde se po uzavření míru předchozí vládou s povstaleckou organizací FARC v roce 2016 rozhořel boj zločineckých skupin o ovládnutí obchodu s drogami a nelegální těžby. Vláda podle mnohých v těchto oblastech nedostatečně zajišťuje bezpečnost.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám