Hlavní obsah

USA zastavily dodávku zbraní Izraeli

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Spojené státy odložily dodávku bomb Izraeli, potvrdil ministr obrany Lloyd Austin. Důvodem je pokračující zásah Izraele v palestinském Rafáhu. Izrael prý „zcela neřešil“ potřeby civilistů, uvedl zdroj BBC.

Foto: Violeta Santos Moura, Reuters

Americký ministr obrany Lloyd Austin

Článek

„Pozastavili jsme jednu dodávku munice s vysokým nákladem,“ řekl Austin při slyšení v americkém Senátu. Množství munice ani její parametry nespecifikoval. Zdůrazňoval přitom, že žádné definitivní rozhodnutí nepadlo. Podle médií vláda minulý týden zadržela dodávku 3500 bomb, z nichž zhruba polovinu tvoří silné pumy, které váží zhruba jednu tunu.

USA už dříve varovaly, že operace ve městě, kam odešli uprchlíci z jiných částí Gazy, by mohly vést k vysokým počtům obětí. Vyjádřily se proti rozšíření operace do Rafáhu.

Izrael vyzval civilisty v Rafáhu k evakuaci, jako cíl určil pobřeží, které je ale podle kritiků již zcela zastavěno uprchlickými stany, či město Chán Júnis, které je zničené bombardováním.

Mluvčí izraelské armády Daniel Hagari řekl, že USA poskytly zemi pomoc na začátku konfliktu a stávající výhrady byly „věcně vyřešeny za zavřenými dveřmi“.

Izraelské tanky na palestinské straně hraničního přechodu RafáhVideo: Reuters

Izraelská armáda útočí v Rafáhu

Blízký a Střední východ
Související témata:

Výběr článků

Načítám