Hlavní obsah

Trumpa nominovali na Nobelovu cenu za mír. Už počtvrté

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bývalý americký prezident Donald Trump, který se znovu hodlá ucházet o post šéfa Bílého domu, se dočkal další nominace na Nobelovu cenu míru. Tentokrát ho navrhla Claudia Tenneyová, republikánská členka Sněmovny reprezentantů za stát New York.

Foto: Ronda Churchill, Reuters

Bývalý americký prezident Donald Trump

Článek

Tenneyová chce exprezidenta ocenit za „historické“ Abrahámovské dohody, soubor ujednání Izraele se Spojenými arabskými emiráty, Bahrajnem, Marokem a Súdánem.

„Donald Trump se zasloužil o usnadnění uzavření prvních mírových dohod na Blízkém východě po téměř 30 letech,“ sdělila Tennenyová podle stanice Fox News.

„Po celá desetiletí byrokraté a profesionální diplomaté i mezinárodní organizace trvali na tom, že další mírové dohody na Blízkém východě nejsou možné bez vyřešení izraelsko-palestinského konfliktu. Prezident Trump dokázal, že to není pravda.“

Foto: Profimedia.cz

Claudia Tenneyová, republikánská členka Sněmovny reprezentantů

„Aktéři mírové dohody mezi Izraelem a Egyptem z roku 1978 i dohod z Osla z roku 1984 se dočkali Nobelovy ceny za mír. Trump ale za roli při zprostředkování dohod mezi Izraelem a čtyřmi arabskými zeměmi zaměřených na normalizaci diplomatických a ekonomických vztahů nikoli,“ poznamenala Tenneyová.

Tři nominace neúspěšné

Z první nominace na Nobelovu cenu za mír se Trump těšil při udílení v roce 2020. Tehdy jej navrhl norský poslanec Christian Tybring-Gjedde, který ocenil jeho úsilí „o vyřešení vleklých konfliktů po celém světě“.

Pro rok 2021 navrhla tehdejšího amerického prezidenta Laura Huhtasaariová, poslankyně Evropského parlamentu a členka pravicové strany Švédských Finů poté, co Trump „pomohl zajistit dohodu o hospodářských vztazích mezi Srbskem a Kosovem“.

V září 2020 navrhla tehdejšího amerického prezidenta také skupina australských zákonodárců za rozhodnutí „nemít Ameriku zapletenou do nekonečných válek, které nevedou k ničemu jinému než k zabíjení tisíců mladých Američanů a obrovským dluhům uvaleným na USA“.

Nobelovu cenu za mír dostala vězněná íránská aktivistka Narges Mohammadíová

Svět

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám