Hlavní obsah

Trump je kvůli KLDR tlačen k nejtěžšímu rozhodnutí od konce války

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Washington
Aktualizováno

Severní Korea úterním testem mezikontinentální balistické střely Hwasong-15 opět zatlačila na amerického prezidenta Donalda Trumpa, aby se rozhoupal k možná nejzávažnějšímu rozhodnutí, které musel šéf Bílého domu učinit od druhé světové války. Ve své analýze to na webu píše stanice CNN.

Foto: Kevin Lamarque, Reuters

Americký prezident Donald Trump během projevu k národu.

Článek

Nová balistická střela je podle Pchjongjangu schopna zasáhnout jadernou hlavicí jakékoli pevninské území Spojených států a Washington to nepopírá. Trump se přitom nechal opakovaně slyšet, že další hrozby režimu Kim Čong-una vůči USA a jejich spojencům nepřipustí. Hrozil dokonce „ohnivou odvetou“.  [celá zpráva]

Pokud budou diplomacie a sankce nadále selhávat, bude se muset Trump rozhodnout: Buď uzná KLDR jako jadernou velmoc a podle toho s ní bude muset jednat, nebo přistoupí k vojenskému řešení, což by stálo životy tisíce lidí, včetně amerických vojáků. A něco takového bylo donedávna nemyslitelné, připomněla CNN.

Foto: Kcna, Reuters

Severokorejský diktátor se raduje ve společnosti důstojníků armády.

Míříme do války

Nyní už se to ale tak nereálné nezdá. „Pokud budeme muset jít do války, abychom to zastavili, půjdeme. Pokud se okolnosti nezmění, míříme do válečného konfliktu,“ prohlásil republikánský senátor Lindsey Graham. Jeho odhad případného počtu obětí je velmi pesimistický. Při apelu na Čínu, Jižní Koreu a Japonsko Graham varoval, že si může válka v regionu vyžádat stovky tisíc životů.

„Pokud si bude muset prezident Trump vybrat mezi zničením severokorejského režimu a zasažením americké domoviny, zničí režim,“ dodal senátor.

Trumpova záhadně mírná reakce

Samotný Trump na poslední severokorejskou raketovou zkoušku reagoval překvapivě mírně.

„Řeknu vám k tomu jen to, že jde o situaci, kterou zvládneme,“ prohlásil směrem k novinářům v Bílém domě. To může podle CNN znamenat dvě věci. Buď Trump svými výroky nechce dál nahrávat severokorejské propagandě, nebo si prostě neví rady.

Později - po telefonátu s čínským prezidentem Si Ťin-pchingem - Trump na Twitteru předeslal, že USA na Severní Koreu uvalí další sankce.

Česko je připraveno zvýšit tlak

K úternímu testu severokorejské balistické střely se vyjádřilo také Česko. Ministerstvo zahraničí na svém webu vyzvalo Severní Koreu k zastavení jejího raketového programu a nastolení konstruktivního dialogu.

Česká diplomacie také připomněla, že ČR jakožto členský stát Evropské unie uvalila na KLDR jedny „z nejpřísnějších sankcí, které jdou nad rámec sankcí schválených OSN, a je připravena tento tlak ještě zvýšit”.

Washington na dostřel

Nová mezikontinentální balistická raketa Hwasong-15, kterou Severní Korea otestovala v úterý večer SEČ, dosáhla výšky 4500 kilometrů a dopadla do Japonského moře asi 960 kilometrů od místa odpalu. [celá zpráva]

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Severní Korea oznámila úspěšný test nové mezikontinentální raketyVideo: Reuters

Americký ministr obrany James Mattis uvedl, že raketa dosáhla ve svém letu větší výše než jakákoli předchozí raketa odpálená v KLDR. Z testu vyplývá, že pokud by byla odpálena pod menším úhlem, mohla by mít dosah 13 tisíc kilometrů.

„Taková raketa by měla dostatečný akční rádius, aby zasáhla Washington a kterékoli jiné místo na americké pevnině,“ potvrdil americký vědec David Wright. [celá zpráva]

Reklama

Výběr článků

Načítám