Hlavní obsah

Tři muži odsouzení za vraždu černocha Arberyho dostali doživotí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice mužů dostala doživotí za vraždu pětadvacetiletého černocha Ahmauda Arberyho v americké státě Georgia. Soud je uznal vinnými už na konci listopadu, informovala agentura AP. Muži v únoru 2020 pronásledovali a zastřelili Arberyho, když si šel v jejich čtvrti zaběhat. Obvinění již dříve odmítli a tvrdili, že jednali v sebeobraně a chtěli Arberyho „občansky zatknout“, protože si mysleli, že je zlodějem na útěku.

Foto: Pool, Reuters

Travis McMichael u soudu

Článek

Gregory McMichael a jeho syn Travis dostali doživotní trest bez možnost požádat o předčasné propuštění. Na doživotí soud poslal do vězení také jejich souseda Williama Bryana, který však bude moci žádat o propuštění po 30 letech.

„Ahmauda Arberyho pronásledovali a zastřelili; byl zabit, protože osoby v této soudní síni vzaly zákon do svých rukou,“ uvedl soudce Timothy Walmsley před vynesením rozsudku.

Muži tvrdili, že Arberyho zastřelili v sebeobraně. Podle vyšetřovatelů McMichaelovi nasedli do auta ozbrojeni a Arberyho pronásledovali. Z honičky pořídil záznam jejich soused Bryan. Ten také natočil, jak Travis McMichael na Arberyho vystřelil.

Policista v Ohiu na Silvestra bezhlavě střílel po rodině, natočil se u toho vlastní kamerou

Amerika

Bryanovo video je klíčovou součástí příběhu. Policie trojici útočníků zatkla až poté, co nahrávka unikla do médií, více než dva měsíce po Arberyho smrti.

Trojice mužů se mimo jiné odvolávala na institut „občanského zatčení“, který soukromým osobám v Georgii dává právo někoho zadržet, pokud dotyčného považují za prchajícího pachatele těžkého zločinu. Muži tvrdili, že Arberyho pronásledovali, protože se domnívali, že je zlodějem na útěku. To však prokuratura odmítla a označila trojici za agresory.

Město George Floyda odmítlo zrušit policii

Zahraniční

Arberyho sestra tvrdí, že muži jejího bratra pronásledovali jen z toho důvodu, že měl tmavou pleť, sportovní postavu a sluneční brýle. „To jsou rysy, kvůli kterým se tito muži domnívali, že Ahmaud je nebezpečným zločincem,“ uvedla Jasmine Arberyová.

Arberyho případ patří do série kontroverzních úmrtí černochů, která v roce 2020 otřásla Spojenými státy a rozvířila debaty o rasismu a policejní brutalitě v zemi. Někteří aktivisté tehdy incident, který se odehrál za bílého dne, popisovali jako lynč, přičemž tento výraz použil i pozdější vítěz prezidentských voleb Joe Biden.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám