Hlavní obsah

Strážný v brazilské školce polil děti hořlavinou a zapálil, čtyři uhořely

Janauba
Aktualizováno

Čtyři děti a učitelka uhořely ve čtvrtek ve školce v brazilském městě Janauba ve státě Minas Gerais na jihovýchodě země. Ošetřeno s popáleninami bylo 25 osob, většinou dětí mezi čtyřmi a pěti lety, některé ale jen roční. Hořlavinou je polil padesátiletý strážný Damiao Soares dos Santos, který byl podle některých zdrojů propuštěn. Zapálil i sebe a popáleninám podlehl v nemocnici.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Převoz popálených dětí po žhářském útoku na školku v BrazíliiVideo: Reuters

 
Článek

„Děti byly přepraveny do dětského oddělení,“ řekl listu Independent Helton Ricardo Mendes z místní nemocnice v Janaubě. Některé musely být letecky přepraveny do popáleninového centra v Belo Horizonte. Celkem bylo ošetřeno 40 lidí, zbylí většinou se šokem.

Starosta města Carlos Isaildon Mendes už uvedl jména všech mrtvých dětí i učitelky. Dodal, že mezi hospitalizovanými je 14 dětí ve věku čtyř až pěti let.

Foto: Profimedia.cz

Příbuzní popálených dětí před nemocnicí v Janaubě

Matka čtyřletého Juana Miguela Soarese Silvy řekla brazilskému listu O Globo: „Ráno jsem vstala brzo, abych ho odvedla do školky. Když jsem ho viděla znovu, byl v nemocnici skoro mrtvý.“ Jane Kellyová da Silva Soaresová dodala, že už dříve zvažovala, že by dítě dávala do jiné školky.

Foto: Profimedia.cz

Interiér vypálené školky

Školku navštěvovalo 70 dětí. Strážný na ni dohlížel od roku 2008. Starosta upřesnil, že Damiao pracoval ve školce jako noční strážný. Označil ho za slušného zaměstnance: „Řekli mi, že zaklepal na bránu, že chce předat neschopenku, protože se necítí dobře.“ Na zádech měl růžový batoh.

Mluvčí radnice dodal: „Jsme přesvědčeni, že měl v batohu hořlavou tekutinu, alkohol nebo benzín, kterou použil, aby zapálil oběti a sebe.”

„Zaměstnanec školky řekl, že polil tekutinou děti a škrtl,“ doplnil. Podle mluvčího byly v místnosti, kde byly děti, mříže na oknech a na podlaze hořlavé PVC.

„Neměl žádný záznam, takže bychom nepředpokládali, že se něco takového může stát,“ uvedl starosta. Nepotvrdil, že by muž byl propuštěn, jak uvedla některá média s tím, že z jeho strany mohlo jít o pomstu.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám