Hlavní obsah

Soud přiřkl rodičům popáleného hocha 150 miliard dolarů odškodného

Novinky, val

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Po 13 letech se rodiče Robbieho Middletona ze Spojených států dočkali symbolického odškodného. Soud jim přiřkl 150 miliard dolarů - nejvyšší částku, jaká kdy byla v historii USA udělena. V přepočtu to činí 2,8 biliónu korun. Přesto ale z peněz dost možná neuvidí ani cent.

Článek

Občanský soud v La Grange v úterý rozhodl ve prospěch rodičů hocha, jenž zemřel v dubnu na následky vzácného druhu rakoviny kůže, která se u něho rozvinula v souvislosti s vážným popálením 99 procent jeho těla. To mu v roce 1998 údajně způsobil tehdy 13letý Donald Collins, když Robbieho, jenž ten den právě slavil osmé narozeniny, polil benzínem a zapálil.

Ačkoli rodičům zesnulého hocha přiřkl soud odškodné ve výši 150 miliard dolarů, které se do dějin soudnictví zapsalo jako nejvyšší odškodné v případě poranění jednotlivce, z astronomické částky pravděpodobně neuvidí ani cent.

David Collins totiž za svůj čin nikdy nebyl trestně stíhán a celá věc byla mezitím promlčena. Rodičům nyní nezbývá než doufat, že úspěch u občanskoprávního soudu poslouží jako pobídka k otevření trestněprávního řízení. Také proto jejich právník Craig Sico požadoval nastavit symbolické odškodné na této rekordní částce, aby upozornil na závažnost celé situace.

Údajný pachatel, který se k soudu na počátku týdne nedostavil, si v současnosti odpykává trest za sexuální napadení osmiletého dítěte z roku 2001. Také Robbieho údajně několik týdnů před tím, než jej zapálil, sexuálně napadl. Svou vinu ale Collins popírá.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám