Hlavní obsah

Raketoplán Endeavour přistál na Zemi

Novinky, ČTK, Petra Konečná

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

Americký raketoplán Endeavour v pátek odpoledne přistál v Kennedyho vesmírném středisku na mysu Canaveral na Floridě. Stroj se vrátil na Zem po 16denní misi, při níž se spojil z Mezinárodní vesmírnou stanicí (ISS).

Článek

Přistávací manévr zahájila posádka v 15:41 SELČ zažehnutím brzdicích motorů na tři až čtyři minuty, poté stroj navedla na sestup z oběžné dráhy do atmosféry Země. Stroj dosedl na přistávací dráhu v 16:48 SELČ.

K ISS se raketoplán připojil 17. července. Sedmičlenná posádka uskutečnila celkem pět výstupů do volného vesmírného postupu. Vyměnila během nich šest akumulátorů pro uchování energie získané ze solárních panelů a nainstalovala dvojici navigačních videokamer a čtyřtunovou plošinu pro provádění pokusů mimo stanici k japonskému vědeckému modulu Kibo.

Start Endeavouru nepříznivé ovlivnilo počasí společně s technickými problémy, byl pětkrát odložen. 

Foto: Reuters

Raketoplán Endeavour přistává v Kennedyho vesmírném středisku na mysu Canaveral na Floridě.

Díky posádce Endeavour se počet astronautů dočasně na palubě vesmírného objektu rozšířil na rekordních 13 lidí. Na palubě raketoplánu se po více než čtyřech měsících zpět na Zemi vrací první Japonec působící na orbitální stanici Koiči Wakata, kterého vystřídal americký astronaut Tim Kopra.

Jako další by se měl k ISS vydat raketoplán Discovery, jehož start je plánován na 18. srpna. Na vesmírnou stanici by měl dopravit přes 13 tun zásob a vybavení.

Reklama

Výběr článků

Načítám