Hlavní obsah

Policie v Peru našla v tašce kurýra více než 600 let starou mumii

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Lima

Policie v jihoperuánském městě Puno narazila na stovky let starou mumii v dodávkové termobrašně opilého muže, který pracuje jako kurýr rozvážkové služby. Mladík uvedl, že mumie je v jeho rodině více než 30 let, a dodal, že na vyhlídku Mantaro ostatky přivezl ukázat svým přátelům. Mumii, kterou pojmenoval Juanita, většinu času nechával ve svém pokoji a považoval ji za „duchovní přítelkyni“. Informoval o tom dnes server Infobae.

Policie v Peru našla v tašce kurýra více než 600 let starou mumiiVideo: Reuters

 
Článek

Podle expertů 600 až 800 let staré tělo patřilo spíše než ženě pravděpodobně více než 45letému muži, vysokému přibližně metr a půl. Mumie byla zabalená v obvazech a pohřbená v poloze plodu.

Před španělskou kolonizací byla mumifikace běžnou součástí mnoha kultur v této oblasti, která nyní spadá pod Peru. Některé mumie se pohřbívaly a jiné se vystavovaly při důležitých svátcích.

Foto: Reuters

Policie v Peru našla v tašce kurýra více než 600 let starou mumii

Mumie je nyní ve správě peruánského ministerstva kultury, které dědictví země spravuje. Šestadvacetiletý muž byl spolu se svými dvěma přáteli, s nimiž se na místě nacházel, zatčen a je vyšetřován pro podezření ze zločinu proti peruánskému kulturnímu dědictví.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám