Hlavní obsah

Pohádková výhra v loterii se v Mexiku změnila v noční můru

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Štědrá výhra v loterii se pro rodiče asi dvou desítek dětí na jihu Mexika stala prokletím. Když totiž mateřská škola, kam svěřují své ratolesti, vyhrála 20 milionů pesos (přes 21 mil. Kč), začal rodiče vydírat mafiánský gang. Buď je za peníze, které si měli rozdělit, vyzbrojí, nebo se prý pomstí na jejich dětech, napsal ve středu web britské stanice BBC.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto.

Článek

Výherním se stal jeden z losů, které anonymní dobrodinci po 500 pesos nakoupili a rozdali mezi školy a mateřinky pro chudé po celé zemi. O rozdělení výhry tak měli rozhodnout rodiče dětí, místo hospodaření s miliony však museli uprchnout z domovů a nyní se i s dětmi skrývají před mafiány.

Loterii vypsal mexický prezidentský palác s tím, že utržené peníze použije na vybavení nemocnic. Když byla loni mezi stovkou vítězů mateřská škola v chudé vesnici Ocosingo, zdálo se, že jde o dvojitý přínos. Radost ale brzy vystřídal strach o holý život.

Slzy radosti. Američané se díky rozvolnění po 20 měsících setkali s rodinami

Svět

Místní gang Los Petules začal rodičům vyhrožovat. Své hrozby stupňuje a postupně už také naplňuje. Rodiče se zprvu nepodvolili. Za část peněz pořídili novou střechu školky. Po zdánlivém uklidnění situace přišly další výhrůžky. To když se rodiče rozhodli použít i zbývajících 14 milionů pesos na prospěšné opravy a práce ve školce i vesnici.

V březnu letošního roku byl otec jednoho z dětí, který měl předat peníze, členy gangu zastřelen. A minulý měsíc mafiáni dokonce zaútočili na ženy a děti ve vesnici. Uteklo proto už 28 rodin.

Učila mezi Mayi a zabila štíra sprejem. Mexiko je srdcovka, říká o zemi Češka

Podcasty a pořady

„Přišli jsme o naše domy, dobytek, úrodu kukuřice a fazolí,“ postěžoval si podle BBC jeden z vesničanů s tím, že dokud bezpečnostní složky gang neodzbrojí, nemohou se rodiny do vesnice vrátit. Bezpečnostní složky ale mají s gangy plné ruce práce po celé zemi a situaci se jim dlouhodobě nedaří zvládnout.

Reklama

Výběr článků

Načítám