Hlavní obsah

Po odkladech startů hrozí, že Endeavour v červenci už nepoletí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Mys Canaveral
Aktualizováno

Nepřízeň počasí donutila americkou Národní agenturu pro letectví a vesmír (NASA) již popáté odložit start raketoplánu Endeavour k Mezinárodní vesmírné stanici (ISS). Pokud se start neuskuteční ve středu, nejbližší termíny vyprší a stroj bude moci letět až na přelomu července a srpna. K ISS totiž poletí ruská zásobovací loď.

Foto: SCOTT AUDETTE, Reuters

Raketoplán Endeavour před odloženým startem v Kennedyho Centru na Floridě.

Článek

"Počasí nás znovu zradilo," oznámil pár minut před startem vedoucí letu Pete Nickolenko.  Endeavour se pomalu blíží ke smutnému rekordu šesti odložených startů, který podle agentury AFP zaznamenal jeden z raketoplánů v roce 1986.

Raketoplán byl již připraven na odpalovací rampě a do startu zbývalo několik minut, když NASA start odvolala podobně jako v noci z neděle na pondělí, kdy raketoplán nezamířil do vesmíru kvůli velké oblačnosti a bouřce blížící se ke Kennedyho vesmírného středisku na Floridě.

Další pokus o zahájení šestnáctidenní mise raketoplánu, který má na orbitální komplex dopravit poslední část japonské laboratoře Kibo a dočasně rozšířit počet astronautů na ISS na rekordních 13, by se měl uskutečnit ve středu večer amerického času.

Hrozí odklad letu na konec měsíce

Kdyby se start nezdařil ani ve středu a posádka letěla až ve čtvrtek, výprava by musela být zkrácena, je však možné, že to by NASA kvůli nabitému programu nechtěla. Pak bude vzlet raketoplánu odložen na konec července kvůli chystanému startu ruské zásobovací lodi k ISS.

Meteorologové však předpovídají v oblasti Mysu Canaveral další přeháňky a bouřky s blesky. Pravděpodobnost dobrého počasí je jen 60 procentní.

NASA odložila start Endeavouru už dvakrát v červnu kvůli unikajícímu vodíku z palivové nádrže. V sobotu start odložila kvůli obavě, že by elektrické systémy vesmírné lodě mohly ovlivnit blesky, které během páteční bouřky zasáhly okolí odpalovací rampy.

Plán 127. mise raketoplánů

Vedle třetí a poslední části modulu Kibo má vesmírné plavidlo na ISS dopravit nové sady baterií a další zařízení, které astronauti nainstalují během pěti plánovaných výstupů do volného prostoru. Vystřídá se také jeden člen stálé posádky komplexu, Japonce Koičiho Wakatu nahradí Američan Timothy Kopra, který přiletí s Endeavourem.

Reklama

Výběr článků

Načítám