Hlavní obsah

Násilně potlačované protesty ve Venezuele mají další oběť

Caracas

Další oběť na životě si ve středu vybraly násilné protivládní protesty ve Venezuele, kde desetitisíce lidí demonstrovaly za odstoupení socialistického prezidenta Nicoláse Madura. Bezpečnostní složky tvrdě zakročily proti demonstrantům v řadě venezuelských měst, což dále vyhrotilo napjatou situaci v zemi stižené vážnou politickou a ekonomickou krizí. Desítky lidí byly při násilném zákroku zraněny, uvedla agentura AP.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

BEZ KOMENTÁŘE: Násilné protesty v ulicích CaracasuVideo: Reuters

 
Článek

Sedmadvacetiletý Madurův odpůrce Miguel Castillo byl ve městě Las Mercedes východně od metropole Caracasu zasažen smrtelnou střelou, která podle svědků vyšla z policejní zbraně. Počet obětí půldruhého měsíce trvajících masových protestů dosáhl nejméně 37.

V oblasti hlavního města bylo podle místních úřadů do nemocnic převezeno 84 lidí zraněných při středečním zákroku policie, která použila proti demonstrantům slzotvorný plyn a vodní děla.

Boj o ústavu a parlament

Nejnovější nepokoje v chudnoucí jihoamerické zemi vyvolal Madurův záměr svolat ústavodárné shromáždění, které by mohlo změnit základní zákon země, což opozice vnímá jako snahu o upevnění moci stále méně oblíbené hlavy státu.

Opozice Madurovi vyčítá, že se snaží udržet u moci za každou cenu a pokouší se potlačit moc parlamentu ovládaného jeho oponenty. Stále větší část veřejnosti jej rovněž vidí jako viníka těžké ekonomické krize, kvůli níž se lidé v zemi potýkají s nedostatkem základního zboží v obchodech a rekordním růstem cen.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám