Hlavní obsah

Nacistického dozorce deportovali do Německa, aby se zpovídal z vraždění Židů

– Seven Hills • Aktualizováno

Údajného dozorce z nacistického vyhlazovacího tábora Johna Demjanjuka v pondělí místního času deportovali z USA do Německa. Tam se má zodpovídat z obvinění z účasti na usmrcení nejméně 29 000 Židů ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území dnešního Polska.

Článek

Letadlo s ním odstartovalo krátce po půlnoci SELČ z Clevelandu. V úterý ráno přistál letoun v Mnichově.

Demjanuk už přitom jednou na letišti, odkud měl zamířit do Německa, minulý měsíc jednou byl. Soud v Cincinnati však na poslední chvíli rozhodl o odkladu deportace. Učinil tak kvůli údajnému špatnému zdravotnímu stavu 89letého Demjanjuka a vyžádal si podrobnou lékařskou dokumentaci o celé kauze.

Následný soud rozhodl, že při poskytnutí odpovídají péče je Demjanjuk deportace schopen.

Foto: Reuters

Pro Demjanjuka přijela soukromá sanitka, aby ho odvezla do přistěhovaleckého úřadu v Clevelandu, odkud má pokračovat před soud do Německa.

Měl vodit vězně do plynových komor

Zatykač vydaný v Německu viní Demjanjuka z toho, že se od března do září 1943 ve vyhlazovacím táboře Sobibor na území dnešního Polska podílel na usmrcení nejméně 29 000 Židů.

Německý centrální úřad pro objasňování nacistických zločinů tvrdí, že je dost důkazů o tom, že Demjanjuk jako dozorce v Sobiboru osobně vodil Židy do plynových komor.

Demjanjuk všechna obvinění z válečných zločinů, jimž čelí řadu let, popírá. Muž je druhý na seznamu nejhledanějších nacistických zločinců. Za podíl na masovém vyvražďování Židů byl v roce 1988 v Jeruzalémě odsouzen k smrti, trest mu byl ale později zrušen.

John Demjanjuk

Narodil se jako Ivan Mykolajovyč Demjanjuk 20. dubna 1920 v malé vesničce na Ukrajině. V roce 1951 se odstěhoval do USA a v roce 1958 získal americké občanství a přejmenoval se na John Demjanjuk. V Clevelandu pracoval jako automechanik ve Fordových závodech.

V 70. letech byl bývalým vězněm koncentračního tábora v Treblince označen za dozorce přezdívaného "Ivan Hrozný". V roce 1981 byl zbaven amerického občanství, o pět let později byl vydán do Izraele, kde byl v roce 1988 odsouzen k trestu smrti. Izraelský nejvyšší soud ale nakonec v roce 1993 rozsudek zrušil, neboť se nepodařilo prokázat, že "Ivan Hrozný" byl skutečně Demjanjuk.

Pak se vrátil do USA a v roce 1998 mu bylo navráceno americké občanství. V roce 2002 mu ho ale odebrali podruhé. Podle soudu po válce v žádosti o americké občanství zatajil závažné skutečnosti.

USA se opíraly o německé dokumenty v bývalém SSSR, podle nichž Demjanjuk působil po výcviku v polských Trawnikách jako strážce v Sobiboru, Majdanku nebo Flossenbürgu. Demjanjuk to popřel s tím, že byl v roce 1942 jako voják Rudé armády Němci zajat. Právě v zajetí se ale podle vyšetřovatelů přihlásil do nacistických služeb.

U německého soudu byla v březnu 2009 na Demjanjuka podána obžaloba, podle které se ve vyhlazovacím táboře Sobibor podílel na smrti nejméně 29 000 Židů.

Pochází z Ukrajiny a po druhé světové válce odešel do USA a získal tamní občanství. Popírá, že sloužil jak dozorce tábora, a tvrdí, že byl v roce 1942 jako voják Sovětské armády Němci zajat.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám