Hlavní obsah

Na palubě brazilského boeingu zřejmě zahynulo všech 155 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

SAO PAULO

Páteční pád brazilského Boeingu 737-800 si zřejmě vyžádal životy všech 155 lidí na palubě. Vyplývá to prvních poznatků záchranářských týmů, kterým se podařilo proniknout těžko přístupným terénem amazonského pralesa až k místu dopadu stroje. Zatím však našli pouze zmrzačená těla a naděje, že katastrofu někdo přežil, je podle nich nulová. Prezident Lula da Silva vyhlásil třídenní smutek. Jedná se o nejtragičtější leteckou nehodu v dějinách Brazílie.

Článek

Společnost Gol oznámila, že na palubě bylo 113 mužů a 42 žen včetně 11měsíčního chlapečka a čtyř dětí. Mezi pasažéry bylo maximálně asi půl tuctu cizinců, společnost nicméně jejich příslušnost nezveřejnila. Český generální konzulát v Sao Paulu však nemá žádné zprávy o tom, že by někdo z nich byl z České republiky, řekl v neděli Tomáš Loníček ze saopaulského konzulátu.

"Týmy ozbrojených sil už prošly celou oblast nehody, aniž našly jedinou stopu, jediný náznak možného života. Jen těla a části těl, nic jiného," řekl předseda správy brazilských letišť (Infraero) José Carlos Pereira. Podle vyjádření armády jsou dosud nalezená těla velmi zmrzačená.

Vojáci v hustém pralese vysekali průsek, aby zde mohly přistávat vrtulníky s dalšími týmy a vybavením. Nikdo si zatím netroufá odhadnout, jak dlouho vyprošťovací práce potrvají. Letadlo spadlo do hustého pralesa v odlehlé oblasti na severu státu Mato Grosso asi 200 kilometrů jihovýchodně od Peixoto de Azevedo.

Vyšetřování příčin katastrofy je teprve v začátcích, avšak vojenské zdroje soudí, že na vině je souhra několika lidských pochybení.

Letadlo po pádu nevybuchlo

Vyšetřování příčin katastrofy je teprve v začátcích, avšak vojenské zdroje soudí, že na vině je souhra několika lidských pochybení. Naději, že někdo mohl přežít, vzbuzoval fakt, že letadlo při pádu nevybuchlo, ani se nevzňalo. Přitom dopadlo do džungle v sousedství indiánské rezervace Xingu zřejmě v rychlosti kolem 500 kilometrů v hodině.

Letadlo brazilské společnosti Gol letělo na trase z amazonského přístavu Manaus do Ria de Janeiro s mezipřistáním v hlavním městě Brasílii, kam však už nedorazilo. Podle dosavadních zpráv mělo kolizi s malým letounem značky Legacy, které naopak mířilo do Manausu a při kolizi ztratilo část křídla. Jeho pilotovi se podařilo nouzově přistát na vojenské základně Cachimbo, přičemž nikomu na palubě se nic nestalo. [celá zpráva]

Jde o první velkou nehodu stroje společnosti Gol, která je druhou největší v Brazílii. Denně uskutečňuje přes 500 letů mezi Brazílií a Bolívií, Argentinou, Paraguayí a Uruguayí.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám