Hlavní obsah

Na mexické pobřeží udeřila bouře Hilary

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Tropická bouře Hilary v pondělí dorazila nad mexickou pevninu ve státě Baja California. Ačkoliv ztratila něco ze své síly hurikánu, stále panují obavy, že do dvoumilionového města Tijuana na mexicko-americké hranici přinese smrtící bleskové záplavy a napáchá škody i na americkém západě, informovala agentura AP.

Foto: Profimedia.cz

Bouře přináší záplavy

Článek

V oblasti se už podle agentury Reuters utopil jeden člověk. Na déšť, vítr, sesuvy půdy a výpadky proudu se připravují také v americké Kalifornii. Tam, podle odhadů už slabší, bouře Hilary dorazí v pondělí odpoledne SELČ, nad Tijuanou projde v pondělí okolo poledne.

Hilary v pondělí okolo 20:00 SELČ udeřila na mexické pobřeží v řídce osídlené oblasti asi 250 kilometrů jižně od mexického města Ensenada a  340 kilometrů jihovýchodně od amerického San Diega, uvedlo Národní centrum pro hurikány (NHC). Bouři postupující na severozápad rychlostí 41 kilometrů za hodinu doprovází vítr s maximální rychlostí 100  kilometrů za hodinu.

Zatímco v předchozích dnech dosáhla hodnocení hurikánu čtvrté kategorie z pěti, během dneška Hilary postupně slábla a ponížila na tropickou bouři. Navzdory nižší rychlosti větru však úřady upozornily, že následky mohou být, a v Mexiku už jsou, ničivé.

Meteorologové varovali, že bouře může způsobit extrémní záplavy, sesuvy půdy, a dokonce i tornáda. Varování před bleskovými záplavami bylo v Kalifornii vyhlášeno v oblastech, kde žije celkem devět milionů lidí. Na některých místech už jsou popadané stromy nebo bahnem zavalené dálnice.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám