Hlavní obsah

Muž v uniformě se zapálil před izraelskou ambasádou v USA, na následky zemřel

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Příslušník amerického letectva, který se na protest proti válce v Pásmu Gazy v neděli před ambasádou Izraele ve Washingtonu pokusil upálit, zemřel. Podle agentury AP to v pondělí oznámila washingtonská policie. Mrtvého identifikovala jako 25letého Aaarona Bushnella z texaského San Antonia. Muž celý incident natáčel a živě přenášel na platformě Twitch, informoval web listu The New York Times (NYT).

Policie zasahuje před izraelskou ambasádou ve WashingtonuVideo: Reuters

 
Článek

„Už se nebudu podílet na genocidě,“ říká na videu muž, který se identifikuje jako příslušník amerického letectva. „Chystám se k extrémnímu protestu.“

Pak se polije čirou tekutinou, zapálí a křičí „svobodná Palestina“, než se zhroutí na zem. Incident se odehrál kolem 13:00 místního času (19:00 SEČ).

Strážcům zákona se muže podařilo asi po minutě uhasit, i tak ale v nemocnici na následky popálenin zemřel.

Izrael hlásí novou výstavbu v židovských osadách. Porušujete mezinárodní právo, reagují USA

Blízký a Střední východ

Izraelská diplomatická zastoupení ve Spojených státech jsou opakovaně terčem protestů. Před izraelským konzulátem v Atlantě se v prosinci zapálila protestující s palestinskou vlajkou.

Válka v Gaze je reakcí na teroristický útok palestinského radikálního hnutí Hamás a dalších ozbrojených skupin na Izrael z října loňského roku, při kterém přišlo o život na 1200 lidí a dalších asi 250 bylo uneseno.

Ofenziva v Gaze, která je z velké části zničena, si od té doby podle úřadů pod kontrolou Hamásu vyžádala téměř 30 tisíc životů. Velká většina z 2,3 milionu místních obyvatel musela opustit své domovy a přežívá ve velmi těžkých podmínkách.

Foto: Profimedia.cz

Policejní a hasičské vozy před izraelskou ambasádou ve Washingtonu

Biden rozhodl o ochraně Palestinců v USA před deportací kvůli podmínkám v Gaze

Blízký a Střední východ

Reklama

Výběr článků

Načítám