Hlavní obsah

Masakr v Kanadě: Muž převlečený za policistu postřílel 16 lidí

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Životy nejméně 16 lidí má na svědomí střelec z kanadské provincie Nové Skotsko na východním pobřeží Kanady. Za vraždami má stát jednapadesátiletý Gabriel Wortman, který byl převlečený za policistu. Zatím není jasný jeho motiv, ale vyšetřovatelé jsou přesvědčení, že vraždění měl muž pečlivě naplánované, píše server Süddeutsche Zeitung.

Toto video už bohužel nemůžeme přehrávat z důvodu vypršení internetové licence

Masakr v Kanadě: Muž převlečený za policistu postřílel 16 lidíVideo: CTV, AP

 
Článek

Detektivové upozorňují, že počet obětí může ještě stoupat, zatím jsou ve velmi rané fázi vyšetřování. Muž zavraždil také policistku, matku dvou dětí, která u bezpečnostních sil sloužila přes 23 let. Dalšího příslušníka kanadské policie zranil.

„Jsme si jistí, že za všemi vraždami stojí jeden člověk, který se sám pohyboval na severu provincie a který zabil několik lidí,“ řekl náčelník kanadské policie Chris Leather. Střelba začala v sobotu odpoledne u čerpací stanice v malém pobřežním městě Portapique, které se nachází asi 80 kilometrů od Halifaxu, hlavního města Nového Skotska.

Floriďan hrozil, že postřílí všechny bez roušky

Koronavirus

Postupně byly nacházeny další oběti na různých místech provincie. Během 12 hodin zavraždil pachatel minimálně 16 lidí. Je ale možné, že s postupem vyšetřování se objeví další místa činu a další oběti. V jedné obytné budově našli vyšetřovatelé v neděli večer několik mrtvých, na jiných místech byl dokonce založen požár. Chris Leather mluví o „chaotickém místě činu“.

Foto: Tim Krochak/The Canadian Press , ČTK/AP

Kanadská policie zasahuje proti střelci, který pozabíjel nejméně 16 lidí.

Policie muže po honičce dostihla a při přestřelce na čerpací stanici zhruba 30 kilometrů od Halifaxu ho v neděli kolem poledne zabila. Úřady předtím obyvatele provincie před střelcem varovaly a doporučily, aby neopouštěli domovy.

Padali na mě mrtví a ranění, popsal svědek řádění útočníka z Hanau

Evropa

Zatím není jasné, co muže k činu motivovalo. Je ale jasné, že se na čin dlouhodobě připravoval. Jeho oběti neměly na střelce žádnou vazbu. „Vzhledem k tomu, že tento jedinec měl k dispozici uniformu a policejní vůz, je téměř jasné, že se nejednalo o náhodný čin,“ řekl Leather. Policie prošetří i to, zda útok nesouvisel se současnou krizí okolo šíření koronaviru.

Foto: Andrew Vaughan, ČTK/AP

Nakládání těla jedné z obětí střelby v Kanadě.

V kanadské historii je to nejhorší masový útok. Doposud nejhorší podobný čin se odehrál v Montrealu v prosinci roku 1989, kdy střelec zabil 14 lidí a následně i sebe. Deset obětí si vyžádal útok v dubnu 2018 v Torontu, kdy muž s dodávkou najel do chodců.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám