Hlavní obsah

Matka nezvládla péči o autistického syna, zastřelila jeho i sebe

Novinky, rei
San Jose

Ve městě Sunnyvale v americkém státě Kalifornie tento týden zastřelila matka svého autistického syna a následně zbraň obrátila proti sobě, informovala tamní média. Žena se před činem podle sousedky zmínila, že je obtížné péči o syna zvládat.

Foto: Profimedia.cz

Článek

Těla 53leté Elizabeth Hodginsové a jejího 22letého syna George objevil v úterý v ložnici rodinného domu ženin manžel Lester po příchodu z práce.

Sousedka uvedla, že se její matce Hodginsová před časem přiznala, že je pro ni péče občas příliš náročná.

To podle ředitelky centra v San Jose, kam Hodginsová se synem do loňského roku od Georgeových šesti let denně dojížděla, není překvapivé.

„Rodiče dětí s autismem jsou pod obrovským stresem. Spousta takových dětí v noci nespí, vstávají ve dvě nebo ve tři hodiny ráno a jeden z rodičů musí vstávat s nimi, protože potřebují neustálý dohled. Je to vyčerpávající,“ popsala Jennifer Sullivanová. Podle ní se potom rodiče často soustředí na dennodenní úkoly a sotva se zamyslí nad budoucností.

„Pak přijde náraz a uvědomění, že moje dítě se mnou zůstane. Rodiče se ptají: ‘Kdy to skončí?‘ Ono to ale neskončí nikdy,” podotkla ředitelka.

George podle ní komunikoval velmi málo a nepomohl mu moc ani počítačový tablet, který obvykle komunikaci usnadňuje.

Autismus

Autismus je jednou z nejzávažnějších poruch dětského mentálního vývoje. Jedná se o vrozenou poruchu některých mozkových funkcí. Důsledkem poruchy je, že dítě dobře nerozumí tomu, co vidí, slyší a prožívá.

Duševní vývoj dítěte je kvůli tomuto hendikepu narušen hlavně v oblasti komunikace, sociální interakce (navazování vztahů, chování ve společnosti) a představivosti (neví, co bude následovat, dezorientace v čase).

Novinky, zun

“Kéž by nám Elizabeth dala najevo, že se cítí bezradná. Udělali bychom, co se dá, abychom jí pomohli,” uzavřela Sullivanová.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám