Hlavní obsah

Kanaďan, který si otevřel obchod s drogami, zemřel na předávkování

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Jerry Martin v květnu ve Vancouveru otevřel první obchod s návykovými látkami, aby závislým zajistil přísun čistých drog bez nebezpečných příměsí. Minulý týden v pátek však zemřel na předávkování. Bylo mu 51 let.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Když Jerry Martin v květnu ve Vancouveru otevřel mobilní prodejnu s drogami, policie jej během jednoho dne zatkla. Jerry však byl přesvědčen, že činí dobrou věc. Chtěl totiž drogově závislým zajistit čisté drogy bez nebezpečných příměsí.

V kanadské provincii Britská Kolumbie totiž v současnosti běží pilotní projekt, kdy je možné držet malé množství drog, ale obchodovat se s nimi nesmí. Jerrymu tak vadilo, že ačkoliv tedy drogově závislí mohou bez strachu z postihu užívat návykové látky, jejich pochybné ilegální zdroje zůstaly stejné.

Tradiční drogy tak byly například často „nastavovány“ různými příměsemi, mezi něž patří i vysoce nebezpečný fentanyl. Ironií osudu Jerry podle všeho zemřel právě na předávkování touto látkou, a navíc jedním z impulsů k otevření drogové prodejny byla také skutečnost, že již dříve se předávkoval jeho bratr Rennie.

„Věřil, že si lidé pomocí návykových látek léčí svá traumata, a k tomu potřebují čisté drogy. Chtěl chránit lidské životy. Ale měl i své trauma a bohužel se u něj objevila recidiva,“ řekla po Jerryho smrti jeho přítelkyně Krista Thomasová s odkazem na skutečnost, že byl v minulosti závislý na kokainu. A dodala, že ji velmi ovlivnila jeho obětavost, tvrdohlavost a soucit s lidmi na okraji společnosti.

Ústavní právo na čisté drogy

Jerry Martin se za legalizaci prodeje drog zasazoval i v právní rovině. Několik let u soudů bojoval za to, aby pacienti užívající léčebné konopí mohli využívat výdejny a nemuseli spoléhat pouze na zásilkový prodej, připomíná server Vice.

Co se týče tvrdých drog, měl v plánu podat ústavní stížnost odvolávající se na sedmý článek Listiny základních práv a svobod, kde se píše, že lidé mají právo na život, svobodu a osobní bezpečnost a právo nebýt jich zbaveni jinak než v souladu se zásadami základní spravedlnosti. Přístup k čistým drogám přitom považoval za jeden z aspektů bezpečnosti.

Krista Thomasová tvrdí, že tuto stížnost je stále možné podat, ale zároveň dodává, že by bylo potřeba najít někoho, kdo by celou tuto proceduru zvládl ufinancovat.

Kanaďan si otevřel obchod s drogami. Zatkli ho do 24 hodin

Koktejl

Reklama

Výběr článků

Načítám