Hlavní obsah

Další složitý případ Sherlocka Holmese bude řešit Nejvyšší soud USA

Právo, CNN, roš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Až Nejvyšší soud USA má rozhodnout v dalším spletitém případu Sherlocka Holmese. Nejde tentokrát o záhadnou vraždu ani o loupež, ale o autorská práva k jeho postavě. Kalifornský spisovatel totiž chce vydat další sérii příběhů legendárního detektiva z pera soudobých autorů.

Foto: Profimedia.cz

Muzeum Sherlocka Holmese v Londýně

Článek

Dědicům pozůstalosti anglického lékaře a spisovatele Sira Arthura Conana Doyla (1859–1930), který fiktivní postavu Holmese vytvořil, se to ale nelíbí. Kvůli autorským právům se prosoudili až k odvolacímu soudu v Chicagu, který však v červnu rozhodl ve prospěch Kaliforňana Leslieho Klingera.

„Holmesovi“ právníci však dosáhli u nejvyšší instance pozdržení verdiktu. Trvají na tom, že literární postavy detektiva a jeho asistenta Watsona jsou dynamické a jejich profil dotváří až posledních deset příběhů, jež v USA požívají autorské ochrany, a to až do roku 2022.

Dědicové mají podle nich proto finanční i literární zájem, aby postava detektiva „nebyla vykradena způsobem, jenž by nenapravitelně znehodnotil autorská práva na Sherlocka Holmese“.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám