Hlavní obsah

Brazílie vyhlásila stav nouze kvůli růstu cen paliv

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brasília

Brazilský parlament vyhlásil do konce roku stav nouze kvůli mimořádnému a nepředvídatelnému růstu cen paliv, což vládě umožnilo prosadit balíček sociálních výdajů. Brazilský volební zákon totiž zakazuje prudké navýšení vládních útrat krátce před volbami, uvedla v pátek agentura EFE.

Foto: Adriano Machado, Reuters

Brazilský prezident Jair Bolsonaro

Článek

Balíček počítá se zvýšením dávek pro chudé rodiny o 50 procent či se zavedením nových příspěvků na pořízení plynových láhví, které chudší domácnosti používají například pro vaření. Vláda bude také smět snížit daně odváděné z pohonných hmot. Zavádí se rovněž nové příspěvky pro taxikáře a řidiče nákladních automobilů, kteří pracují jako živnostníci a tvoří jádro příznivců prezidenta Jaira Bolsonara. Nová sociální opatření budou brazilskou státní pokladnu stát zhruba 7,6 miliardy eur (185 miliard korun).

Sociální opatření nakonec podpořila drtivá většina parlamentu, a to včetně levicové Strany pracující (PT), jejíž zakladatel Luiz Inácio Lula da Silva je podle průzkumů favoritem říjnových prezidentských voleb. Poslanci za PT ale vyjádřili obavy, že se vláda pokusí zneužít stavu nouze, aby ovlivnila volební kampaň ve prospěch stávajícího prezident.

Podle politologa Paula Calmona je nový sociální balíček pokusem prezidenta Jaira Bolsonara získat si volební podporu chudších Brazilců. „Je to zoufalý čin tváří v tvář průzkumům,“ domnívá se Calmon. Podle některých analytiků by větší vládní výdaje mohly vést k dalšímu růstu inflace, která v červnu dosáhla bezmála 12 procent.

Brazilský volební zákon zakazuje prudké navýšení vládních výdajů šest měsíců před volbami. Podle některých odborníků na ústavní právo parlament schválil vyhlášení nouzového stavu jen proto, aby vládě umožnil obejít volební zákon a prosadit balíček sociálních opatření.

Podle posledních průzkumů zveřejněných minulý týden má Lula nad stávajícím prezidentem stále pohodlný náskok. Průzkumy přisuzují bývalému prezidentovi 45 preferencí a Bolsonarovi zhruba 30 procent hlasů. Podle některých dřívějších odhadů by Lula mohl uspět už v prvním kole, kdy je k zvolení nutná většina platných hlasů.

Reklama

Výběr článků

Načítám