Hlavní obsah

Bouře a záplavy na středozápadě USA si vyžádaly 25 životů

Novinky, CNN,

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

MADISON

Dvacet pět osob zahynulo v důsledku prudkých bouří a povodní, které postihly americký středozápad. Jsou mezi nimi tři lidé, které ve středu zabil blesk. V Minnesotě bouře poškodily na 4200 domů, zaplavena je řada silnic. Škody jsou velké, protože se v oblasti setkaly dva bouřkové systémy, uvedli meteorologové. Oblast bičovaly prudké lijáky.

Článek

Většina z 25 obětí se utopila, neboť řada míst v oblasti je pod vodou. Ve Wisconsinu napršelo 40 centimetrů vody a nasazena musela být Národní garda. Právě v tomto státě zabil blesk tři lidi. Udeřil do strženého elektrického vedení, které leželo po vodou na zaplavené ulici, kde v tu chvíli stáli dva dospělí a dítě.

Jen ve Wisconsinu činí škody na infrastruktuře a zničených domech 30 miliónů dolarů, z nichž skoro polovina připadá na poničené silnice. V noci tam napršelo dalších pět centimetrů. Podmáčená půda se v oblasti na mnoha místech sesula a zavalila nejen domy, ale způsobila také vykolejení vlaku.

Tisíce poškozených domů v Minnesotě a v Ohiu

Těžce je podle amerického Červeného kříže postižena i sousední Minnesota, kde bylo poškozeno 4200 domů, přičemž 600 je jich zničeno nebo velmi vážně poškozeno. Situaci záchranářům komplikuje fakt, že v desítkách poškozených domů uniklo palivo z kotelen a způsobilo znečištění.

Podobná situace je v Ohiu, kde  je vyhlášen stav nouze v devíti okresech. Pod vodu je městečko Findlay.

V Oklahomě se pátrá středoškolákovi, který si šel zaběhat se svými dvěma spolužáky kolem rozvodněného jezera. Dva se z vody dostali, třetí je nezvěstný, záchrannou operaci však vystřídalo hledání jeho ostatků, protože už nikdo nepředpokládá, že by žil.

V řadě oblastí, například v Omaze a jejím okolí, jsou mnozí lidí bez proudu, protože bouře a popadané stromy strhaly dráty elektrického vedení.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám