Hlavní obsah

Američtí punkeři Anti-Flag nechtějí v čela USA republikány

Právo, Alex Švamberk

Pittsburghští Anti-Flag, jejichž kořeny sahají až roku 1988 a kteří v Praze koncertovali koncem června, jsou nejvýznamnějšími představiteli současného amerického politického punku. Jejich kytarista Justin Sane v rozhovoru pro Právo ukázal, že za klíčové považuje, kdo bude novým prezidentem USA.

Foto: Alex Švamberk, Právo

Justin Sane

Článek

Zajímá vás výsledek amerických prezidentských voleb?

Jasně cítím, že záleží na tom, kdo je prezidentem Spojených států. Lidem, kteří s tím nesouhlasí, bych mohl říci, že je seznámím s více než miliónem Iráčanů* a s více než čtyřmi tisíci americkými vojáky, které ale musí vykopat na hřbitově, protože jsou všichni mrtví. George Bush je odpovědný za smrt více než miliónu lidí. Takže je skutečně velký rozdíl, kdo je prezidentem. A proto mě tak zajímá letošní politická sezóna. Myslím, že John McCain je jen prodloužením éry George Bushe. Zahraniční politika George Bushe vyšla ze způsobu uvažování Johna McCaina. John McCain je ještě větší válečný jestřáb, než byl George Bush předtím, než se stal prezidentem. John McCain hovořil o invazi do Iráku ještě předtím, než ji George Bush uskutečnil. Čtyři roky s Johnem McCainem by byly naprostou katastrofou.  

Dáváte tedy přednost Baracku Obamovi?

Barack Obama nebyl mou první volbou na post prezidenta , ale je nejlepší z kandidátů, kteří zůstali ve hře. A z tohoto důvodu je důležitá podpora Baracka Obamy, i když, upřímně, není mým favoritem. Doufám ale, že by dělal správné věci, byl-li by zvolen. A věřím, že cokoli, co udělá, bude vždy lepší než to, co by udělal John McCain. Barack Obama hovořil o zdravotní péči pro lidi, hovořil o uzavření tábora na Guantánamu, takže už žádné mučení. Hovořil o řadě otázek lidských práv, jichž se JohnMcCain ani nedotkl. A hovořil taky o odchodu z Iráku, což McCain nedělal. V některých oblastech je ale Barack Obama slabý, nepodporuje svatby homosexuálů, nehovořil o snížení vojenského rozpočtu. Ze srovnání s Johnem McCainem však vychází mnohem lépe.

Neobáváte se, že volby nakonec může rozhodnout ten, kdo nabídne nižší ceny benzínu?

To je dost velká šance, protože stavebním plánem americké společnosti je levný benzín. Americká města se roztáhla do neuvěřitelné šířky, to není jako u vás v Praze, kde jedete, všude jsou pole a zeleň a náhle střih a jste ve městě. V Americe všechna ta pole a zeleň okolo měst je plná domů, lidé expandují ven. Většina lidí nežije ve městech, ale mimo ně. Jenže nyní jsou ceny benzínu tak vysoké, že si lidé nemohou ani dovolit jízdy z jednoho konce města na druhý.  A to je důvod, proč by lidé mohli volit podle cen benzínu toho, kdo jim dá levnější benzín. Nahání to hrůzu, protože tu jsou důležitější témata. Co by ale mohlo zabrat, by byl komplexní plán energetiky, který by vedl Spojené státy zeleným směrem. Myslím energetický plán, který měl být uplatněn už před mnoha lety. Když byl prezidentem Jimmy Carter, tak začal mířit tímto směrem, a on nad Bílý dům dal sluneční kolektory. Když byl zvolen Ronald Reagan, nechal kolektory odstranit. V zásadě je to takto – zůstaneme u ropy, protože já jsem kamarád s ropnými firmami. A to je americká politika. George Bush uplatňoval osm let politiku mrhání s energetikou, která závisela na ropě z Blízkého východu a na ropě vůbec. Potřebujeme vůdce, který řekne: teď změníme energetickou politiku.

A jste si jist, že by to Američané přijali, když by museli změnit svůj styl života?

V Americe existuje statistika, která ukazuje, že za posledních šest měsíců klesla spotřeba paliv o čtyřicet procent. Rychle stoupající ceny benzínu ukazují, že i Amerika, která nejvíce odolává ideji, že by lidé na něčem pracovali společně, a která spotřebovává nejvíce zdrojů, je schopná omezit spotřebu ropy. Kdyby tu byl prezident, který by řekl americkému lidu: musíme změnit své jednání a já mám program, který vás orientuje novým směrem, tak by ho Američané následovali. Myslím si, že by to udělala většina Američanů, protože Američané jsou tak patriotičtí, že by to vzali jako svou vlasteneckou povinnost. Měli jsme prezidenta, který to udělal. Po 11. září George Bush přišel s poselstvím: jděte nakupovat. Ani neříkal nic o tom, že musíme pracovat společně, nebo že musíme změnit styl života, jen řekl: jděte nakupovat  A kdybychom měli prezidenta, jako je Barack Obama, který by měl novou vizi pro tuto zemi a orientoval by zemi novým směrem, tak by to mělo efekt.

Budete se účastnit nějakých akcí na zvolení demokratů, jaké se konaly před čtyřmi lety, kdy se koncertovalo proti znovuzvolení Bushe?

Jednou z věcí je, že se zúčastníme velké show na protest proti národnímu sjezdu republikánů a budeme poukazovat na všechny věci, které během posledních let způsobili. A budeme lidi upozorňovat, proč si myslíme, že je republikánská strana tak nebezpečná pro naši zemi a pro svět. Byli to republikáni, kdo zahájil válku proti Iráku, byli to republikáni, kteří ochraňovali ropné firmy, když měly rekordní zisky, byli to republikáni, kteří odpírali zdravotní péči lidem, byli to republikáni, kteří zcela selhali ve snaze pomoci lidem v New Orleans po hurikánu Katrina. Ten seznam pokračuje až do nekonečna. A pro nás je důležité ukazovat tyto věci lidem, protože republikáni staví na strachu. Říkají: která strana vás nejlépe ochrání před teroristy? A to je zrovna téma, který lidé nepřehlédnou, i když je podle mě uměle vytvořené.

Reklama

Výběr článků

Načítám