Hlavní obsah

Američtí odsouzenci k smrti by rádi měli ve vězení saunu

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Trojice mužů, odsouzených v americkém Louisvillu k smrti, podala vězeňské správě USA žádost o vybudování sauny. O zbudování zařízení žádali už loni s odkazem na právo vykonávat náboženské obřady, ale soud jim žádost zamítl. Věcí se nyní zabývá odvolací soud státu Kentucky.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Žádost podal jistý Vincent Stopher, odsouzený k smrti za vraždu šerifova zástupce, dvojnásobný vrah Roger Epperson a šestinásobný vrah Robert Foley, napsala agentura AP. Všichni tři odsouzenci se prý stali vyznavači jistého indiánského kultu a k provedení náboženského rituálu nezbytně potřebují saunu. Žádají rovněž o právo pořídit si kultovní pokrm, jímž je buvolí maso.

Aby nebyla porušena bezpečnost věznice, musela by podle právníků být sauna vybudována uvnitř. Vězeňská správa se obává, že pokud soud žádosti vyhoví, budou obdobné požadavky přicházet i z ostatních amerických věznic. Žádné americké vězení, a to ani káznice pro mnohem méně nebezpečné zločince, saunu zatím nemá.

Soudci jsou podle AP na rozpacích, do jaké míry je sauna v příslušném indiánském náboženství nezbytnou kultovní rekvizitou. Sauna je prý z pohledu bezpečnostního režimu věznic nebezpečné zařízení. K jejímu provozu je nezbytná manipulace s horkými kameny a elektřinou. Bachaři by navíc neměli žádnou kontrolu nad tím, co se děje uvnitř.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám