Hlavní obsah

Američané ztratili v Iráku přes 1600 vojáků

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BAGDÁD/BUKUREŠŤ

Americká armáda, která v Iráku zahájila v neděli ofenzívu proti rebelům na západě země, v pondělí sdělila, že počet padlých vojáků v Iráku přesáhl 1600.

Článek

Americká armáda v pondělí sdělila, že v neděli přišla o jednoho vojáka při bojích s rebely u Sámarry severně od metropole a další dva u Chaldíje. Od začátku invaze v roce 2003 tak v Iráku padli1602 američtí vojáci. Celkové ztráty koaličních sil činí podel CNN 1780 vojáků. V tomto čísle nejsou započteny irácké ztráty, počet padlých příslušníků iráckých ozbrojených a policejních sil přesáhl 2000.

Ofenzíva proti rebelům za západě Iráku

Americké jednotky zahájily v neděli na západě Iráku u syrských hranic ofenzívu proti vzbouřencům a cizím bojovníkům. Během prvního dne zabily nejméně 75 z nich. Uvedli to v pondělí představitelé americké armády. Američané vedli boje v sunnitské provincii Anbár s cílem omezit aktivity vzbouřenců.

"Operace právě probíhá v oblasti severně od řeky Eufrat, v poušti Al Džazíra. Tudy vedou pašerácké stezky a přicházejí zahraniční bojovníci," uvádí v prohlášení amerických ozbrojených sil.

Atentát v Bagdádu

Nejméně pět iráckých policistů se stalo v pondělí obětí sebevražedného atentátníka v Bagdádu. Atentátník s vozem plným výbušnin se na kontrolním stanovišti přiblížil ke dvěma policejním vozidlům, která se zastavila u další skupiny příslušníků ozbrojených sil. Policejní důstojník Talíb Tamír upřesnil, že dva policisté utrpěli zranění.

Informace o počtu mrtvých se upřesňovala, podle původních zpráv jich mělo být až deset.

Únosci požadují za rumunské novináře výkupné

Skupina, která koncem března v Iráku unesla tři rumunské novináře, televizní reportérku Marii-Jeanne Ionovou, kameramana Sorina Miscocihu a zpravodaje listu Romania Ovidia Ohanesiana, požaduje vysoké výkupné. Uvedl to o víkendu předseda opoziční sociálnědemokratické strany a bývalý rumunský ministr zahraničních věcí Mircea Geoana. Řekl,  že Rumunsko je ochotno zaplatit, ale méně: "Ze strany únosců se objevily vysoké finanční požadavky. Jako vždy v takovýchto případech sumy rostou. Není to rovnocenný vztah."

Podrobnosti bývalý šéf rumunské diplomacie neřekl. Nevylučuje ale, že únosci budou mít i politické požadavky. Podle arabské televize al-Džazíra chtějí, aby Rumunsko stáhlo vojáky z Iráku. Rumunsko má v Iráku zhruba 800 vojáků. Jejich odsun podle posledních průzkumů veřejného mínění podporuje na 70 procent rumunského obyvatelstva.

Prezident Traian Basescu minulé úterý prohlásil, že novináři jsou naživu a bezprostřední nebezpečí jim prý nehrozí. Přiznal ale, že udržování kontaktů s únosci je stále obtížnější.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám