Hlavní obsah

Al-Kajdá v Iráku popravila egyptského velvyslance

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

KÁHIRA/BAGDÁD

Teroristická skupina al-Kajdá v Iráku ve čtvrtek na internetu zveřejnila, že zavraždila egyptského uneseného velvyslance v Iráku Ihába Šarífa. Zprávu se zatím nepodařilo ověřit z nezávislých zdrojů.

Článek

"Vykonali jsme boží rozsudek nad velvyslancem odpadlíků," uvádí se v textu. Na internetu se objevilo video s mužem s převázanýma očima, který řekl, že stál v čele zastupitelského úřadu v Iráku. Udal adresu svého pracoviště a řekl také, že předtím pracoval jako diplomat na velvyslanectví v Izraeli.

Egyptské ministerstvo zahraničí zatím jeho rodině nebylo schopno potvrdit smrt velvyslance. Ve středu ale Zarkávího al-Kajdá v Iráku hrozila, že ho zabije. Unesen byl v sobotu vpodvečer, když si kupoval noviny u stánku. Dvě BMW plná ozbrojených mužů mu zatarasila cestu. Podle svědků únosci velvyslance praštili po hlavě a křičeli na něj, že je "americký špión".

Útoky na diplomaty

Šaríf byl nejvyšší arabský diplomat, který byl v Iráku unesen. Diplomaté únos označili za výstrahu arabským zemím, které chtějí jít cestou Egypta a otevřít v Iráku zastupitelské úřady na vyšší úrovni, k čemuž je vyzývaly Spojené státy. Šaríf přešel do země před šesti týdny.

Po únosu Šarífa byli napadeni také bahrajnský diplomat a pákistánský velvyslanec, první byl při útoku zraněn.

Zarkávího skupina se ve čtvrtek také přihlásila ke středeční vraždě velitele šíitských milicí Badr. Už dříve oznámila, že vyčlenila speciální jednotku pro boj s těmito milicemi.

Reklama

Výběr článků

Načítám